open-navfaktor-logo
search
Godišnjica stradanja
Sjećanje na ubijene Sarajlije na Budakovićima: Pravda mora biti zadovoljena, a počinioci zločina adekvatno kažnjeni
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je delegacija Kantona Sarajevo koju su činili ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić, dopredsjedavajući Smiljana Viteškić i Vibor Handžić na mezarju Budakovići obilježila 27. godišnjicu stradanja naših sugrađana.
12.06.2020. u 11:53
get url
text

Na tom mjestu je 1993. godine, tokom dženaze Fadili Karšić, od eksplozivnog dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja, ubijeno 10 naših sugrađana, dok ih je troje ranjeno.

Tog tragičnog dana ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Ovim povodom, ministar Krivić je poručio kako je važno da se prisjećamo žrtava i govorimo o njima, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego i zbog budućnosti, kako se ovakav gnusan čin ne bi ponovio nikome nigdje.

- Nažalost, i danas smo svjedoci ubijanja nedužnih ljudi i djece u nama ne tako dalekom susjedstvu, i također smo svjedoci da svijet čini jako malo, gotovo ništa, da bi spriječio takve zločine - istakao je ministar Krivić.

Potcrtao je kako je, bez obzira na prošlost, budućnost potrebno graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

- Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo moraju biti adekvatno kažnjeni - naglasio je ministar Krivić, nakon polaganja cvijeća.

Obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovali su predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata, te porodice i prijatelji ubijenih Sarajlija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.