open-navfaktor-logo
search
Ugašena mladost
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici u Sarajevu
Od dvije ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 27. aprila ratne 1993. godine, u Ulici Jukićeva 132, poginula su tri dječaka dok su se igrala ispred njihove zgrade: Vedran Milas (1979), Amel Terahija (1979) i Sakib Smajić (1977).
27.04.2021. u 15:26
get url
text

U znak trajnog sjećanja na tragično nastradale dječake Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine organizovalo je danas na tom mjestu polaganje cvijeća pored spomen-ploče koju je postavilo Udruženje.

U ime Općine Centar, cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa svojom zamjenicom Irom Adilagić te vijećnikom Dženanom Mulićem.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Fikret Grabovica je tom prilikom kazao da djecu koja su došla odati počast uvijek treba učiti da su na ovom mjestu prekinuti dječački snovi nekadašnjih učenika njihove škole tokom bezbrižne dječije igre te da se ovako nešto nikada ne smije zaboraviti.

– Ovo mjesto je dokaz da su zločinci ubijali djecu, nevina bića, s namjerom i sistemski. Bezbroj je ovakvih primjera tokom opsade grada koja je trajala 1.425 dana - kazao je Grabovica.

Polaganju cvijeća i odavanju počasti poginulim dječacima su prisustvovali, pored članova porodica ubijenih, učenici VII razreda Osnovne škole "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" zajedno sa profesorom Mirzom Zekovićem, kao i predstavnici Gradske uprave te Mjesne zajednice "Koševsko brdo".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.