open-navfaktor-logo
search
Upućen zahtjev
Sjedi na tri fotelje: Hofman od CIK-a zatražio oduzimanje mandata Aljoši Čampari
Svevlad Hofman, inače savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, kao građanin se obratio Centralnoj izbornoj komisiji BiH i podnio zahtjev za opoziv Aljoše Čampare, koji je zastupnik NiP-a u Slupštini Kantona Sarajevo, zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH i federalni ministar unutrašnjih poslova.
02.07.2021. u 18:28
get url
text

- Zahtjev sam podnio kao građanin. To nema veze sa Graničnom policijom BiH. Zahtjev sam uputio zbog kršenja Izbornog zakona. Čampara ima tri funkcije i smatram da treba da se oslobodi od dvije fotelje i da ostane federalni ministar. Ohrabren sam činjenicom da je Centralna izborna komisija BiH uspješno privela kraju procedure oduzimanja mandata, između ostalog, foteljašima Anisu Kriviću i Ismiru Juski. Smatram da je došao red na Čamparu - rekao nam je Hofman.

VEZANI TEKST - Anisu Kriviću oduzet vijećnićki mandat: Nakon Juske, još jedan SBB-ovac sankcioniran

Naglasio je da svaki građanin ima pravo obratiti se CIK-u koji "može i sam reagirati na osnovu javnog pogovaranja".

- I prije moje prijave bili su obaviješteni o tome, kada je u pitanju Čampara. Ja sam zahtjev uputio krajem prošle sedmice - dodao je Hofman.

Po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, izabranom članu organa vlasti mandat prije vremena prestaje, između ostalog, ako podnese ostavku, u slučaju smrti, ako vrši nespojive funkcije, danom pravosnažnosti presude kojom se osuđuje na zatvor duži od šest mjeseci.

Kada je u pitanju nespojivost funkcija, zakon brani istovremeno vršenje funkcije na koju je osoba neposredno izabrana i funkcije u izvršnim organima vlasti.

- Pod izvršnom funkcijom, podrazumjeva se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, Vlada FBiH, uključujući premijera, Vlada RS-a, uključujući predsjednika Vlade, Vlada Brčko Distrikta BiH, kantonalna vlada, gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, gradska vlada, načelnik općine, zamjenik načelnika općine, rukovodeći službenici koje je imenovao načelnik općine, te ostale izvršne funkcije utvrđene zakonom – stoji u Izbornom zakonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.