open-navfaktor-logo
search
Usvojeni amandmani
Skupština konačno izglasala: Srbi u HNK postali konstitutivni, bosanski službeni jezik
Usvajanjem ukupno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnosti u upotrebi jezika i pisma te sudjelovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi, na današnjoj Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru riješeno je pitanje konstitutivnosti Srba u ovom kantonu.
02.08.2021. u 16:34
get url
text

Usvojenim amandmanima na Ustav HNK-a usklađuje se kantonalni Ustav s Ustavom Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda i upotrebe jezika i pisama, a u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Navedeni Amandmani usvojeni su s 26 glasova za i sa jednim glasom protiv, dok tri zastupnika nisu bila prisutna na sjednici Skupštine.

Predsjednik Skupštine HNK-a Šerif Špago kazao je uoči sjednice da će usvajanjem spomenutih amandmana definicija naziva jezika biti kao i Ustavu FBiH, a on na svakoj jezičnoj varijanti kaže da su službeni jezici u Federaciji hrvatski, bosanski i srpski jezik, te pisma ćirilica i latinica.

Zamjenik predsjednika Skupštine Tomislav Martinović napomenuo je kako je većina hrvatskih zastupnika u Skupštini pokrenula pitanje donošenja amandmana na Ustav koji se tiču konstitutivnosti srpskog naroda.

- Ovo je nastavak konzistentnosti naše politike koja ide u pravcu da se svi konstitutivni narodi jednako i ravnopravno osjećaju na svakom djeliću teritorija Bosne i Hercegovine i da mogu jednako konzumirati sva svoja prava koja im takva ustavna pozicija donosi. To samo po sebi znači da smo u to pitanje uključili i problem legitimnog predstavljanja i zastupanja, i nadamo se da će ova današnja dobra poruka iz Mostara i HNK-a imati malo širi odjek i da će se čuti malo dalje kada su u pitanju i izmjene Izbornog zakona, te da ćemo u tom pravcu biti apsolutno i potpuno dosljedni, te osigurati predstavnicima konstitutivnih naroda da sami upravljaju svojom političkom sudbinom - istaknuo je Martinović.

Podsjećamo, Klub zastupnika Srba još 2016. godine uputio je amandmane na Ustav HNK-a s namjerom da se isprave te diskriminatorske odredbe Ustava koji ne prepoznaje građane srpske nacionalnosti u kantonu.

Na sjednici Skupštine usvojena je i Odluka o proglašenju Amandmana XIII do XVIII na Ustav Hercegovačko-neretvanske kantona.

Skupština HNK-a je, između ostalog, usvojila i Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a da izda uputstvo domovima zdravlja na području HNK-a da obave evidenciju svih osoba s Down sindromom na svom području i da svaku tu osobu pojedinačno uvedu u karton, kalendar obveznih i preporučenih medicinskih kontrola. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.