open-navfaktor-logo
search
Ozbiljni propusti
Skupština KS ne provodi u potpunosti vlastiti zaključak, na čekanju četiri revizorska izvještaja
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Kolegij i Skupštinu Kantona Sarajevo da razmatraju revizorske izvještaje koji su objavljeni u proteklom periodu, te ispoštuju vlastiti Zaključak po ovom pitanju.
16.05.2022. u 14:56
get url
text

- Skupština Kantona Sarajevo u julu 2021. godine, prihvatila je Zaključak kojim se obavezuje razmatrati izvještaje o reviziji za institucije Kantona Sarajevo zajedno sa Akcionim planovima za otklanjanje potencijalnih slabosti i nepravilnosti. Zaključak nije realizovan u potpunosti. Skupština KS je od jula 2021. godine do sada, od pet objavljenih revizorskih izvještaja, razmatrala samo jedan - Informaciju o obavljenoj finansijskoj reviziji KJKP Toplane Sarajevo, dok su revizorski izvještaji za ostale četiri institucije još na čekanju - saopćili su iz CCI-ja.

Ured za reviziju institucija u FBiH u svojim izvještajima, kako dodaju, dao je ukupno 65 preporuka za pet institucija Kantona Sarajevo (JU Djeca Sarajeva, Ministarstvo privrede, Ministarstvo zdravstva, JU Zavod za medicinu rada i KJKP Toplane Sarajevo) od kojih niti jedna nije dobila pozitivno mišljenje i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima.

Iz CCI-ja ističu da o ozbiljnosti identifikovanih propusta u radu institucija i potrebi za uključivanjem Skupštine, najbolje govori podatak da je Ured za reviziju izvještaj za Javnu ustanovu Djeca Sarajeva uputio i Kantonalnom tužilaštvu, skrećući pažnju na određene revizorske nalaze u njima.

- Zaštita javnog novca i interesa građana, izabranim predstavnicima treba da bude prioritet i da u ovim i sličnim slučajevima postupaju brzo i adekvatno, jer specifičnosti revizorskih izvještaja, osim što detektuju propuste, oni daju i preporuke kako da se ti propusti otklone. Upravo je to uloga Skupštine, da uspostavljenim nadzorom isprati realizaciju preporuka, i osigura da se trošenje javnog novca odvija u zakonskim okvirima, te na taj način zaštiti građane, čije interese zastupa - izjavio je Alen Čular, projekt koordinator CCI-ja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.