open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Skupština KS odobrila studentima prenošenje tri predmeta u narednu godinu
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, po hitnom postupku.
29.09.2021. u 22:53
get url
text

Na prijedlog Vlade, ovim izmjenama omogućeno je uvođenje dodatnog septembarskog-oktobarskog ispitnog roka studentima, kao i prijenos 15 ECTS bodova, odnosno najviše tri predmeta neovisno o vrednovanju u narednu akademsku godinu.

Omogućeno je redovnim samofinansirajućim studentima s prosjekom ocjena osam i više, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine, te koji su studij do tada plaćali, da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu.

Ovo su bila i tri ključna studentska zahtjeva.

Jedna od izmjena odnosi se na član 118. ovog zakona, a kojom se otklanjaju zakonske prepreke za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu, u okviru Univerziteta u Sarajevu. Time će biti omogućeno redovno odvijanje nastavnog procesa na 402 predmeta na kojima postoji potreba za angažman spomenutog osoblja sa drugih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

- Cilj je sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije COVID-19 pretrpjeli studenti i studentice, te prevazići određene poteškoće u organizaciji nastavnog procesa proizišle iz nedavno okončane pravne integracije Univerziteta u Sarajevu - istakla je v. d. ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Darja Softić Kadenić.

Skupština je na ovoj sjednici zadužila Vladu KS "da aktom riješi problem nastavka studija socijalnih i drugih osjetljivih kategorija stanovništva, koji su zbog opravdanih razloga prestali sa redovnim školovanjem na Univerzitetu u Sarajevu", navodi se u saopćenju Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.