open-navfaktor-logo
search
Interes entiteta
Skupština RS-a potvrdila Dodikovu izjavu protiv zaključaka Predsjedništva BiH
Nakon što je Dodikova izjava potvrđena večeras u Narodnoj skupštini RS-a sa 60 glasova zastupnika, zaključak Predsjedništva BiH neće imati učinka
18.07.2019. u 22:37
get url
text

Većinom glasova većom od potrebne dvotrećinske većine, Narodna skupština Republike Srpske (RS) potvrdila je večeras izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Milorada Dodika po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, veoma štetan po vitalne interese RS-a.

Taj zaključak je donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa "za", članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i s jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodika, koji je zatim pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a.

Nakon što je Dodikova izjava potvrđena večeras u Narodnoj skupštini RS-a sa 60 glasova zastupnika, zaključak Predsjedništva BiH neće imati učinka. Protiv Dodikove izjave bilo je šest zastupnika, a suzdržano šest.

Predsjedništvo BiH je usvojenim zaključcima pozvalo Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Dodik smatra da donošenje tog zaključka Predsjedništva BiH "isti dan kada je potpisan Sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se indirektno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, koji je od vitalnog interesa za RS“.

RS, kako je naveo, nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, posebno kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga da li je u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora.

Uz odluku kojom se potvđuje Dodikova izjava, usvojeni su zaključci klubova zastupnika u Narodnoj skupštini SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, u kojima Narodna skupština RS-a traži od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između BiH sa jedne i Hrvatske sa druge strane, posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori na granici s BiH.

U zaključcima se traži konačno utvrđivanje međunarodne granice između BiH i Hrvatske na rijeci Uni, na području Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice i Bosanske Dubice. Insistira se i da Vlada Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obaveze vezane za gradnju mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, kao i da Narodna skupština zatraži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

U ovim zaključcima se navodi i da Narodna skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Cjelodnevnu raspravu u Narodnoj skupštini obilježile su brojne optužbe između Dodika i zastupnika PDP-a, odnosno SDS-a, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, koji nisu štedili kritike. Uz Koaliciju Zajedno za BiH i SDS, Stanivuković i Jelena Trivić nisu podržali Dodikovu izjavu, a šef njihovog zastupničkog Kluba Perica Bundalo je rekao da oni imaju lični stav.

Senad Bratić je uime Koalicije “Zajedno za BiH” rekao da nema povrede entitetskog interesa u zaključku Predsjedništva BiH te je ukazao da je cjelodnevna rasprava tokom današnjeg zasjedanja entitetskog parlamenta najmanje vođena o tom pitanju. Predsjedništvo BiH, kako je rekao, nije protiv gradnje Pelješkog mosta, već traži da se definiše granica, koja nije ratifikovana te pristup otvorenom moru.

Šef Kluba Kluba zastupnika SDS-a Nedeljko Glamočak je rekao da je ovo skretanje pažnje s teškog ekonomskog stanja uz nuđenje lažnog patriotizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.