open-navfaktor-logo
search
Upravljanje koronakrizom
Slike iz Neuma kao da se ništa ne dešava, preporuke definisati kao naredbe
U organizaciji premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas su predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, Zavoda za javno zdravstvo KS, Uprave policije MUP-a KS, Uprave za inspekcijske poslove KS te Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba FBiH razgovarali o provedbi i poštivanju propisanih mjera.
04.08.2020. u 17:18
get url
text

Razgovarano je i neophodnim novim koracima kako bi se unaprijedio sistem borbe protiv epidemije koronavirusa.

Kako je naglasio premijer Nenadić, raspoloživost kapacitetima zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama je zadovoljavajuća, osiguran je novac i pokrenute procedure za nabavkom dodatnih količina. Trenutni bolnički kapaciteti su funkciji, te je osigurano novo upošljavanje 150 medicinskih radnika na nivou primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Na današnjem sastanku zaključeno je da će se Kanton Sarajevo obratiti Federaciji BiH kako bi ovaj nivo vlasti ponovo preuzeo vodstvo u upravljanju epidemiološkom krizom na čitavoj teritoriji Federacije.

- Postoje procesi koje bilo koji kanton u Federaciji ne može sam kontrolisati i usmjeravati. Svi smo povezani, ljudi se nesmetano kreću što utiče na razvoj epidemiološke slike i u KS. Mnogo je, nažalost, importovanih slučajeva virusa. Slike iz Neuma i drugih turističkih mjesta stvaraju dojam kao da se ništa ne dešava. Ne poštivaju se mjere ni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To ugrožava cjelokupno stanovništvo Federacije BiH - istakao je premijer Nenadić.

Kontrola mjera

Jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka je i potreba da Federacija BiH pojasni procedure vezane za primjenu federalnih propisa, jer postoje nedorečenosti u njihovoj primjeni na terenu, pogotovo u dijelu djelovanja MUP-a i inspekcijskih organa.

Kontrola donesenih mjera se mora pojačati, zajednički je stav sa današnjeg sastanka. Zaključeno je i da se mjere i preporuke vrate u formu naredbi, kako bi bila olakšana procedura kontrole, procesuiranja i kažnjavanja u slučaju kršenja istih.

VEZANI TEKST - Čerkez: BiH se uključila u nabavku vakcine protiv COVID-19, stanje u KS je ozbiljno, Nenadić me zvao na sastanak...

Kada je riječ o javnim okupljanjima, poručeno je da se neće dozvoliti nikakve improvizacije, kao i da će se primjeniti rješenja u skladu sa naredbama kriznih štabova. I dalje ostaje dozvola okupljanja do 50 osoba u zatvorenom i do 100 osoba na otvorenom prostoru, uz poštivanje obavezne propisane mjere o distanci i zaštiti.

Od Federacije BiH je zatraženo da završi proces certificiranja i privatnih laboratorija u KS po pozivu koji je u toku, a sve s ciljem jačanja i proširivanja sistema testiranja u KS.

Zaključeno je da će se, putem nadležnih inspekcija i MUP-a, nastaviti pojačane kontrole, te poručeno da će se procesuirati sva fizička i pravna lica koja se ne pridržavaju važećih propisa, naredbi i odluka štabova.

Od nadležnih sudova je, u domenu njihovih nadležnosti, zatraženo brže procesuiranje predmeta koji su vezani za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a sve s ciljem uspostavljanja što sigurnijeg zdravstvenog okruženja za stanovnike KS.

- Ono što mogu zamoliti i zatražiti od građana KS da poštuju mjere Kriznog štaba i mjere nadležnih zdravstvenih institucija. Neophodna je distanca – mjere pojačane higijene i pranja ruku, kao i obaveznog pridržavaju nošenja zaštitne opreme – maski. Sjetimo se maju ove godine kada su zajednički napori na ovom planu davali odlične rezultate”, poručio je Nenadić te najavio da će Krizni štab KS svakog ponedjeljka i četvrtka u 12 sati održavati press konferencije i izvještavati javnost o epidemiološkom stanju i poduzetim mjerama na njegovom popravljanju u KS. Za manje od mjesec počinje i nova školska godina, te je i to razlog zbog čega KS želi krenuti sa blagovremenim pripremama.

Mogućnost restriktivnijih mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ocijenio je današnji sastanak još jednim vidom uspješne saradnje FBiH i Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju Vlade KS. Izrazio je zadovoljstvo količinom opreme i mjerama koje Vlada KS poduzima u uspostavljanju dodatnih izolatorija.

- Da ne bi sva borba protiv COVID-19 ostala samo na zdravstvenom sektoru moramo zajednički poduzeti mjere u dijelu prevencije i sprečavanja širenja infekcije. Bitno nam je da smo se složili da trebamo na terenu unaprijediti naš posao sa MUP-om KS i sa inspekcijskim organima. Evidentno je nepoštivanje mjera, te nam je vrlo važno i djelovanje po Krivičnom zakonu. Svi moraju biti svjesni da nemaju pravo ugrožavati zdravlje stanovnika KS i FBiH - istakao je Čerkez.

On je najavio da ukoliko ne bude većeg stepena poštivanja propisanih mjera zajednički će se razmatrati i mogućnost primjene i restriktivnijih mjera.

- Važno je istaći da ukoliko počnemo poštovati propisane mjere, i ukoliko budemo sankcionisali i zatvarali objekte koji se ne pridržavaju mjera, dat ćemo šansu onima koji poštuju mjere, te je moguće i da ublažimo mjere. Ukoliko svi budu poštivali mjere moramo znati da se otvaraju i suprotne mogućnosti, ublažavanja mjera, te lakši uslovi za život i rad svih - poručio je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.