open-navfaktor-logo
search
Disciplinski postupci
Slučaj Džene Gadžun: U Ljekarskoj komori KS održano pripremno ročište protiv dr. Halimić i dr. Rožajca
U Ljekarskoj/Liječničkoj komori Kantona Sarajevo održano je pripremno ročište povodom disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv dr. Jasmine Halimić-Alajbegović i dr. Suada Rožajca.
05.04.2023. u 08:18
get url
text

Potvrdio je to za Faktor dr. Raho Spahović, predsjednik Ljekarske/Liječničke komore KS, u pismenom odgovoru i dodao "kako je nastavak pomenutih ročišta u toku".

Podsjetimo, Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH 17. februara na adresu Ministarstva zdravstva KS uputila je Preporuku u vezi sa žalbom Murisa i Amile Gadžun, roditelja preminule dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Šta je u preporukama navedeno

U Preporukama ombudsmani su "pojasnili ministru zdravstva KS Harisu Vraniću kako je preispitivanje stručne odgovornosti Suada Rožajca i Jasmine Halimić koji su bili involvirani u operaciju koja je prouzrokovala smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun, njegova obaveza i nadležnost".

S obzirom da uskoro istječe rok od 30 dana, kojeg je Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, odredila u Preporukama, zanimalo nas je šta je do sada po tom pitanju urađeno?

- Ombudsman je institucija koja daje preporuku, te su Ljekarskoj/Liječničkoj komori KS preporučili da je potrebno okončati postupke. Shodno navedenom, Ljekarska/Liječnička komora KS će nastaviti sa održavanjem pripremnog ročišta povodom disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv dr. Halimić, kao i sa nastavkom glavnog ročišta povodom disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv dr. Rožajac - navedeno je u odgovoru kojeg smo dobili iz Ljekarske/Liječničke komore KS, a kojeg potpisuje predsjednik dr. Spahović.

VEZANI TEKST - Ombudsmani pojasnili Vraniću šta su njegove obaveze i nadležnosti u slučaju Džene Gadžun

Amila i Muris Gadžun, roditelji djevojčice Džene Gadžun, podnijeli su žalbu u vezi sa povredom ljudskih prava, odnosno "neadekvatnim i nezakonitim odbijanjem organa uprave da poduzmu radnje i mjere iz svoje nadležnosti" protiv Ministarstva zdravstva KS.

Ombudsmeni BiH su podsjetili na član 77. stav 8. Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH kojim je propisano da se formira, između ostalog, i etički komitet kantonalnog ministarstva. U smislu člana 78. stav 2. istog zakona etički komitet, između ostalog, prati primjenu načela etike i medicine deontologije zdravstvenih radnika u obavljanju zdravstvene djelatnosti na teritoriji FBiH, prati povrede prava pacijenata i sistemski radi na unapređenju stanja u ovoj oblasti u skladu sa propisima o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, nedostacima i primjedbama u radu etičkih komiteta kantona, odnosno etičkih komiteta zdravstvenih ustanova, te razmatra i druga pitanja etike i medicinske deontologije u provođenju zdravstvene zaštite.

- Dakle, etički komitet ima značajne nadlžnosti u pogledu nadzora nad primjenom načela etike zdravstvenih radnika i u tom smislu vrlo je značajna uloga etičkog komiteta, koji je, prema mišljenju Ombudsmena BiH, u konkretnom slučaju morao imati snažniji utjecaj, zauzeti konkretan stav i dati mnogo veći doprinos u rasvjetljavanju svih okolnosti konkretnog slučaja - naveli su u obrazloženju.

Prema mišljenju Ombudsmena BiH, rezultati inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS morali su biti dovoljan osnov za aktivnije angažovanje ministra zdravstva, odnosno etičkog komiteta u konkretnom slučaju.

- Navodi ministra zdravstva o tome da je u toku postupak kod tužilaštva koji utvrđuje postojanje krivične odgovornosti ni u kojem slučaju "ne amnestira" Ministarstvo zdravstva KS od obaveza i nadležnosti koje ima prema zakonskim propisima. Nadležno tužilaštvo u postupku po podnesenoj krivičnoj prijavi utvrđuje postojanje krivične odgovornosti koja je samo jedan segment u odnosu na širi pojam "odgovornost ljekara", koja može biti etička i stručna i na kraju pravna (krivično pravna) - pojasnili su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Sedamnaesti je mjesec kako porodica djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", čeka na pravdu.

Odgovor na pitanja - od čega je umrlo njihovo dijete i ko je kriv za to ni nakon više od godinu dana nisu dobili.

Radi se o vrlo kompleksnom predmetu, trenutno po krivičnim prijavama postupaju Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog Kantona i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Advokatice porodice Gadžun: Vidjet ćemo da li je ministru Vraniću išta jasnije šta je bio u obavezi uraditi, a nije

- Kada je u pitanju Tužilaštvo KS, vjerujemo da će vrlo brzo doći do donošenja tužilačke odluke - kazale su nam krajem prošlog mjeseca pravne zastupnice porodice Gadžun iz zajedničke advokatske kancelarije Sabina Kadrić i Irma Muhović.

No ono što porodice Gadžun zanima, ali i cijelu ovdašnju javnost je - zašto se sve toliko razvuklo?

Budući da nijedna od Komora, a ni Ministarstvo zdravstva KS nisu postupali po zahtjevima advokata za preispitivanje eventualne stručne odgovornosti ljekara, nego su odbijali, odnosno prebacivali odgovornost na druge organe, organe gonjenja, tužilaštva, pravne zastupnice ističu "kako su bili prinuđeni podnijeti pet žalbi zbog povrede osnovnih ljudskih prava Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH".

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH potom je po žalbama izdala pomenute preporuke.

Da li je Vraniću jasnije

Krajem prošlog mjeseca pravne zastupnice porodice Gadžun navele su "kako ostaje da se vidi da li je Vraniću, nakon preporuke ombudsmana sada imalo jasnije šta je bio u obavezi učiniti, a nije".

- Sačekat ćemo istek roka od 30 dana, koliko je preporukama određeno, nakon čega ćemo poduzeti radikalnije pravne radnje, o čemu će javnost svakako biti upoznata - naglasili su 24. marta za Faktor iz zajedničke advokatske kancelarije Sabina Kadrić i Irma Muhović.

Dvoipogodišnja djevojčica zadobila je teške komplikacije nakon rutinske operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović" u Sarajevu, nakon čega je, poslije šest dana kome, preminula 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Zbog rasvjetljavanja ovog slučaja u Kantonu Sarajevo pokrenut je inspekcijski nadzor, a nekim privatnim ordinacijama zabranjen je i rad.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije "Halimić", doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana. Pravo na istinu i pravdu za odgovorne za smrt njihovog djeteta roditelji su tražili i na protestima. Posljednji je održan 14. decembra prošle godine ispred Kantonalne bolnice u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.