open-navfaktor-logo
search
Imenovanje direktora KCUS-a
Slučaj "Gavrankapetanović" - Radna grupa sačinila četiri izvještaja, moguć i peti; Zulić: Posao nije završen
Kada je riječ o dokumentaciji Gavrankapetanovića, ona je pregledana, te je utvrđeno da je Uvjerenje Ekonomskog fakulteta, kako navodi Zulić, podobno sredstvo za dokazivanje o završenom postdiplomskom studiju u oblasti menadžmenta u zdravstvu
AUTOR: A. S.
30.05.2024. u 07:50
get url
text
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović
Ni nakon više od mjesec dana, Radna grupa koju je imenovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije donijela konačnu ocjenu oko imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Podsjetimo, Federalna vlada u aprilu je imenovala petočlanu Radnu grupu koju čine: predsjednik Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor, Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, Belma Trajkov, savjetnica ministrice obrazovanja i nauke FBiH, Dijana Smailagić, pomoćnica sekretara Federalne vlade, i Benjamin Kulovac, predsjednik privremenog Upravnog odbora (UO) KCUS-a. Šesti član Radne grupe Ajdin Zulić, član privremenog UO KCUS-a, naknadno je uključen.
Prije dva dana je jedan medij objavio izvještaj Radne grupe, no Zulić kaže "kako se radi o prvom preliminarnom izvještaju koji je sačinjen prije nego što je on, dodaje, naknadno uključen u Radnu grupu".
- Mi do danas imamo četiri varijante izvještaja, a možda će ih biti pet jer Radna grupa nije završila posao. Još ništa nismo potpisali. Ja sam u jednom od odgovora naveo da ne želim takvu informaciju potpisati te sam tražio - ili da se uvrsti moje izdvojeno mišljenje ili da mi, ako to ne žele, omoguće da sam Vladi dostavim svoju informaciju, odnosno izdvojeno mišljenje u kojem ću obrazložiti - zašto sam protiv onoga što su utvrdili ostali članovi Radne grupe - navodi Zulić.
Prema njegovim riječima, Radnoj grupi je dat zadatak da izvrši uvid u proceduru konkursa, odnosno u dokumentaciju koju je dostavio Gavrankapetanović.
- Uvid u konkurs Radna grupa radila je prije mog uključenja, a kad sam se i ja uključio, kratko smo sve ponovili. Imali smo određeni kamen spoticanja oko nekih stvari u vezi sa samim konkursom. Radna grupa kao takva nije nadležna da ulazi u tumačenje konkursa. Mi možemo iznijeti svoje viđenje - da li smatramo da li je to ispravno ili možda nije, odnosno da li se moglo proširiti ili nije, a ne da mi to ocjenjujemo? To je bila moja glavna primjedba jer mi nismo nadležni da to ocjenjujemo. Federalno ministarstvo zdravstva je napisalo da je rad Radne grupe na rubu granice zakonitosti, što i ja smatram. Ja sam na sjednici privremenog Upravnog odbora, kada se išlo sa zahtjevom prema Vladi da se formira Radna grupa, bio protiv toga jer ne postoji nadležnost za njen rad - ističe Zulić.
Kada je riječ o dokumentaciji Gavrankapetanovića, ona je pregledana, te je utvrđeno da je Uvjerenje Ekonomskog fakulteta, kako navodi Zulić, podobno sredstvo za dokazivanje o završenom postdiplomskom studiju u oblasti menadžmenta u zdravstvu.
- U tom smislu dokumentacija je bila kompletna i validna. Razlozi zašto ovo sve traje šest mjeseci su politički, nikako pravni - naglašava.
Kaže kako Radna grupa još nije završila posao, da konačan izvještaj još nije gotov te da se samim tim ništa nije ni moglo predati Federalnoj vladi.
- Možda će sve biti gotovo u ovoj ili u idućoj sedmici. Predsjednik Radne grupe Željko Škarica zaustavio je dostavljanje posljednje četvrte verzije izvještaja dok se ponovo ne pregleda i uvrste svi komentari. Nakon toga Radna grupa mora se ponovo sastati, usaglasiti stavove, glasati o njima, da li će neko opet imati izdvojeno mišljenje, vidjet ćemo. Zato u ovom trenutku niko ne može reći kakav je konačan stav Radne grupe - kaže Zulić.
Podsjetimo, Rimac je do sada u dva navrata odbio dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića, obrazlažući svoj stav time "da Gavrankapetanović nije priložio diplomu o završenom postdiplomskom studiju, nego samo uvjerenje Ekonomskog fakulteta da je uspješno diplomirao u oblasti menadžmenta u zdravstvu".
Zbog toga je protiv Rimca krivičnu prijavu Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) podnio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.
U SIPA-i danas smo upitali dokle se došlo sa istragom u vezi s Konakovićevom krivičnom prijavom, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo odbili.  
Nakon što je u novembru prošle godine smijenio prof. dr. Sebiju Izetbegović sa pozicije generalne direktorice KCUS-a, Upravni odbor ovog zdravstvenog centra na to mjesto imenovao je vršitelja dužnosti doc. dr. Alena Pilava.
Pilavu je prije dva dana istekao mandat, pa je za v.d. direktora ustanove na tri mjeseca izabrana prof. dr. Hajrija Maksić.
Krajem aprila drugi tromjesečni mandat istekao je i privremenom Upravnom odboru KCUS-a.
No kako kaže Zulić, odluka Federalne vlade je da postojeći sastav nastavlja raditi posao sve dok se ne izvrši konačni izbor članova Upravnog odbora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.