open-navfaktor-logo
search
Na listama više od 2.000 pacijenata
Još jedna inicijativa delegatkinja: Svake sedmice neko umre čekajući terapiju, lista lijekova nije revidirana pet godina
Agonija pacijenata sa najtežim oboljenjima nastavlja se, a da nadležne vlasti, prije svega federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, i Federalni zavod, kojeg godinama vodi Vlatka Martinović, ništa ili gotovo ništa ne rade kako bi pomogli pacijentima
AUTOR: A. S.
29.05.2024. u 08:59
get url
text
Prof. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Enida Glušac i Belma Kapo
Prof. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Enida Glušac i Belma Kapo
Delegatkinje u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prof. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (Stranka za BiH) i Belma Kapo (SDP) podnijele su još jednu u nizu inicijativa kojom se zatražile da se, u skladu sa poslovnikom, na narednu sjednicu uvrsti posebna tačka dnevnog reda, a sve u cilju smanjenja listi čekanja na lijekove.
Zatražile izmjenu zakona
Konkretno, delegatkinje su zatražile izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH te usaglašavanje Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH i Zakona o budžetima FBiH, kako bi se prije donošenja narednog budžeta definisao način finansiranja Fonda solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.
Kapo ističe kako je BiH jedina država u regiji, ali i šire, u kojoj pacijenti, među kojima su i oni sa najtežim oboljenjima, čekaju lijek.
- Liste čekanja na preglede, kontrole i analize u okviru kliničkih ustanova, postoje svugdje u svijetu. Nisam dobila podatak, a tragala sam, da negdje izvan BiH postoje liste čekanja za lijek. Imali smo regionalnu konferenciju tokom proteklog vikenda, u organizaciji Udruženja "Renesansa", pod nazivom, "Wellbeing i život sa karcinomom dojke", na kojoj smo saznali da su se žene u Srbiji 2020. izborile i sada imaju dostupne sve potrebne lijekove. Mi kaskamo, 15 godina imamo poteškoće s tim. Davno je bilo vrijeme da se zakoni izmijene koji očigledno nisu dobri za tu oblast. Naš problem je i Federalna lista lijekova koja nije revidirana od 2019, a u zemljama regije to se radi svakih šest mjeseci. Naša lista je stara pet godina. U farmaceutskoj industriji (oblast onkologije) u tih pet godina desili su se ogromni pomaci u cilju što dužeg i kvalitetnijeg života oboljelih - pojašnjava Kapo.
Agonija pacijenata sa najtežim oboljenjima u Federaciji BiH nastavlja se, a da nadležne vlasti, prije svega Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, kadar HDZ 1990. i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, kojeg godinama vodi Vlatka Martinović (HDZ), ništa ili gotovo ništa ne rade kako bi pomogli pacijentima.
Prema podacima udruženja oboljelih, na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge više je od 2.000 pacijenata.
Gavrankapetanović-Smailbegović kaže kako je dobila informaciju da svake sedmice po jedan pacijent umre na listi Fonda solidarnosti čekajući lijek.
- Te liste su prerasle u liste smrti. Imamo podatak da se jednom sedmično desi nesretan slučaj samo zato što lijek nije nikako ili na vrijeme uključen pacijentu. Ne znam šta još treba da se desi da bi se ova agonija zaustavila, a ako se što prije ne zaustavi, bit će prestrašno - ističe Gavrankapetanović-Smailbegović.
Delegatkinje navode kako Rimac još nikada nije došao na sjednicu Doma naroda, čak i kada su na dnevnom redu bile tačke iz oblasti zdravstva.
Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa", kaže kako su predstavnici udruženja do sada vidjeli svega jednom sa ministrom Rimcem. Bilo je to, kaže, prošle godine.
- Tada su nam obećana sistemska rješenja do početka 2024. godine. Ulazimo u šesti mjesec, ništa se nije promijenilo. Pacijenti u svim normalnim državama su prioritet, kod nas su na osmom mjestu pod stavkom - ostalo, a liste čekanja su sve duže, pacijenti umiru čekajući lijek, u KCUS-u nema citostatika - naglašava Glušac.
Pedeset miliona KM, koliko je Vlada FBiH izdvojila za ovu godinu Fondu solidarnosti, još nisu operativna.
Ukinuti porez na donirane lijekove 
Kapo kaže kako ima informaciju "da je Federalno ministarstvo zdravstva prošle sedmice dobilo sva pozitivna mišljenja od Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH i Ministarstva finansija, te da bi sredstva vrlo brzo trebala biti operativa".
- S obzirom na to da je budžet usvojen u januaru, izgubili smo nekoliko mjeseci. Federalni zavod sam se trebao izboriti za svoja sredstva kako se ne bi ovoliko čekalo. Mislim da je najveći problem u nekomunikaciji između Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja - napominje Kapo.
Gavrankapetanović-Smailbegović istakla je i problem koji se javlja kada neko odluči donirati lijek kojeg pacijenti čekaju.
- Onaj ko se odluči na donaciju mora platiti porez, što je po meni nedopustivo. Zbog toga sam Skupštini KS podnijela inicijativu da ministri zdravstva i finansija KS upute prijedlog prema Vijeću ministara BiH da se reguliše i uredi pitanje oslobađanja od plaćanja PDV-a na donirane lijekove u BiH. Svjedoci smo nedostatka lijekova za onkološke pacijente i ostala teška oboljenja te ogromne borbe oboljelih i traženja osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na liječenje. U uređenim sistemima, jedan dio problema rješava se kroz donaciju lijekovima. Nažalost, kod nas se na donirane lijekove plaća porez, što otežava tu vrstu pomoći bolesnicima. Usvajanjem ove inicijative ne bi se značajno umanjio budžet BiH, a imalo bi ogromnu korist za živote i zdravlje građana. Također, naš problem su i inovativni lijekovi. Sve zemlje ih uključuju odmah svojim pacijentima, BiH ima lijekove koji su stari po 20 godina, ali i njih nemamo - kazala je Gavrankapetanović-Smailbegović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.