open-navfaktor-logo
search
Gradski prijevoz
Smajić: Centrotrans je spreman preuzeti autobuske i minibuske linije u Kantonu Sarajevo
Gradski prijevoz u Sarajevu već godinama je jedan od najvećih problema za stanovnike bh. prijestonice.
09.02.2021. u 08:51
get url
text

Nažalost, kako vrijeme odmiče, Sarajlije imaju sve više pritužbi na prijevoz. Na mnogim autobuskim linijama autobusi kasne i po 30-ak minuta, neredovan je i tramvajski i trolejbuski saobraćaj, vozila nisu čista...

VEZANI TEKST - U budžetu KS nije predviđen novac za autobuse i minibuseve, hoće li 500 radnika na ulicu, posao preuzima Centrotrans?

U budžetu Kantona Sarajevo nije planira niti jedna konvertibilna marka za autobuski i minibuski saobraćaj, tako da se sve češće čuju priče da bi ovaj kompletan segment saobraćaja mogao preuzeti Centrotrans ili neki drugi privatni autoprijevoznik. Odgovore na ova pitanja dala nam je Aida Smajić, portparol Centrotransa.

Sve češće se u javnosti spominje mogućnost da autobuski i minibuski saobraćaj u Kantonu Sarajevo preuzme Centrotrans ili neki od privatnih prijevoznika. Da li su već uspostavljeni kontakti po tom pitanju? 

- Građani Kantona očekuju da imaju kvalitetan, siguran i redovan javni prijevoz kojim će brzo, efikasno i udobno stići do svog radnog mjesta, škole, zdravstvene ustanove ili planiranog odredišta. Nažalost, iz više razloga, dugi niz godina KJKP Gras, kao jedini prijevoznik, nije mogao pružiti potreban nivo prijevozne usluge građanima u Kantonu Sarajevo. Sve do 2014. godine, na autobusnim i minibusnim linijama saobraćao je KJKP Gras i prema reakcijama građana navedeni prijevoz nije, na kvalitetan način, zadovoljavao potrebe putnika. U periodu od 2014. do 2018. godine, prijevoz putnika na određenom broju autobusnih i minibuskih linija, posebno u općini Stari Grad, postupno, preuzima Centrotrans. Želimo naglasiti da Centrotrans prijevoz putnika u Kantonu Sarajevo obavlja autobusima i minibusima koji ispunjavaju stroge evropske standarde što podrazumijeva opremljenost sa Euro 6 motorom, ili autobuse koji kao pogonsko gorivo koriste CNG i LPG čime se poštuju svi ekološki standardi u cilju ekonomičnosti i zaštite životne okoline. U ovome momentu, sa nadležnima u Ministarstvu saobraćaja KS, nemamo konkretne razgovore o eventualnom preuzimanje kompletnog autobusnog i minibusnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo - kaže Smajić. 

Da li je Centrotrans spreman da od GRAS-a preuzme autobuski i minibuski saobraćaj?

- KJKP Gras je neizostavan faktor u organizaciji i održavanju javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo. Međutim, isti se susreće sa organizacionim i drugim problemima koji ga sputavaju da pruža kvalitetnu prijevoznu uslugu putnicima što dovodi do neredovnog održavanja registriranih linija. Zbog toga, Ministarstvo saobraćaja KS, poštujući zakonsku proceduru, treba procijeniti i donijeti odluku o uvođenju drugog prijevoznika u održavanju autobuskih i minibuskih linija. Kompanija Centrotrans, kao prijevoznik koji ima 70 godina iskustva u održavanju linijskog prijevoza putnika te koji raspolaže sa kvalitetnim kadrovima i potrebnim brojem ekološki prihvatljivim autobusima, spremna je da preuzme organizaciju i održavanje autobuskih i minibuskih linija u Kantonu Sarajevo - ističe portparol Centrotransa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.