open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Smanjenje brzine sa 60 na 50 kilometara po satu neće zaustaviti nove tragedije, šta su adekvatne mjere?
Vlada Kantona Sarajevo, nakon pogibije mlade doktorice Azre Spahić, najavila je pooštravanje propisa za sudionike u saobraćaju.
29.05.2023. u 12:00
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada KS donijela zaključke: Povećati kazne, smanjiti ograničenje brzine u gradu, pokriti grad kamerama...

Smanjenje dozvoljene brzine u naseljenim mjestima i glavnim saobraćajnicama, povećan broj angažovanih policijskih službenika, ali i vozila za evidentiranje prekršaje, te veće kazne za saobraćajne prekršaje - neke su od novih odluka Vlade. 

No hoće li zaista nove odluke, konkretnije, smanjenje brzine sa 60 km/h na 50 km/h ili sa 40 na 30, zaustaviti ubice na cestama, uglavnom, odranije poznate policiji, pitali smo nekadašnjeg ministra policije Kantona Sarajevo Nermina Pećanca.

Nermin Pećanac

- Ove mjere kada gledate, vidite da je najveća odgovornost na Vladi KS. Pola mjera je iz opisa njihovog posla?! Treba da rade svoj dio posla, a ne da prave od ovoga nešto što nije. Ovdje su se trebale naći hitnije mjere, a to je izlazak policije na teren dok se ne uspostave neke druge mjere koje se tiču nabavki. Dok se to ne ispuni, policija mora što više biti prisutna na ulicama Sarajeva. Smanjenje brzine neće dati apsolutno nikakav rezultat. Ja sam protiv vožnje iz obijesti. To su teške povrede sigurnosti saobraćaja, a to što će smanjiti brzinu nema apsolutno veze sa ovim o čemu govorimo, a to jeste sankcionisanje vožnje iz obijesti – kaže Pećanac.

Bilo bi dobro, ističe, da se postave kamere, jer, osim što su "dobre za kontrolu saobraćaja, mogu pomoći u otkrivanju drugih krivičnih djela".

- U mnogim gradovima u svijetu to je odavno postavljeno, a kod nas je samo puno priče i čuđenja. Ne možete običnom građaninu zamjeriti kad se on čudi da se ovo dešava, ali da se čude ljudi koji sjede u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, i pitaju se šta ovo, kako ovo?! Kao njima ništa nije jasno, a primaju plaću i za ovakve stvari da rješavaju – ističe Pećanac.

Dodaje da pitanje sigurnosti nije samo pitanje policije, koja "jeste prva na udaru, na prvoj liniji u borbi protiv svih vidova kriminala".

- Sigurnost obuhvata sve segmente rada Vlade na svakom nivou. Svako ministarstvo ima jedan segment svog sudjelovanja u povećanju stepena sigurnosti, ali nažalost to mnogi ne shvataju, mi smo sveli da je pitanje sigurnosti samo policija.

VEZANI TEKST - Ogroman broj građana okupio se na mjestu pogibije Azre Spahić: Ulice Sarajeva nisu sigurne

Sada ide i prepucavanje što se nisu oduzimala vozila, ne da sud ili da sud. To se sjedne pa razgovara. Ne možete čekati da se desi nešto ovako, pa onda prebacivati odgovornost. Vi treba da vidite šta vam je problem, i da taj problem rješavate sa predstavnicima drugih institucija. Kod nas je sve Facebook rješavanje problema. Kad donosite neki zakon morate vidjeti kako se on provodi, da li ima mana, šta treba poboljšati, kontrolu, nadzor za izvršenje takvih zakona, a kod nas toga apsolutno nema. Kod nas se reaguje samo kada se nešto desi. Vlada itekako treba više da radi na povećanju stepena sigurnosti. Ne možete samo čekati da se nešto desi i da onda reagujete. Najviše se čude oni koji su plaćeni da se ne čude, nego da rješavaju probleme - poručio je Pećanac. 

Marijela Hašimbegović, zastupnica DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo, smatra da je žalosno "što u fokus sigurnosti građana postaje tema nakon tragedije i ubistva naših sugrađana", u ovom slučaju dr. Azre Spahić.

- Ovo je tema koja se mora u kontinuitetu nadograđivati i koristiti sve dostupne alate koji nas vode do adekvatnih rješenja po pitanju sigurnosti i u ovom slučaju zaštite od onih koji sprovode saobraćajno nasilje. Mjere i zaključke koje je donijela Vlada Kantona Sarajevo po pitanju sigurnosti u saobraćaju smatram da treba unaprijediti. Podržavam pojačan policijski nadzor nad svim frekventnim raskrsnicama, međutim zakon mora prepoznati oduzimanje motornih vozila od strane povratnika u činjenju prekršaja.

VEZANI TEKST - Arminu Berberoviću određen jednomjesečni pritvor

Također, pozdravljam namjere Ministarstva pravde i uprave da izvrše analizu kaznene politike. S tim u vezi upravo na sutrašnjoj 8. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo razmatramo materijal Izvršenje mjera sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilima čiji pravni osnov je Zakon o izvršenju sankcija.

Nedopustiv je podatak koji govori zašto nije došlo do izvršenja mjera sankcije npr. smetnje prilikom uručenja poziva radi promjene adrese prebivališta, vozačka dozvola je izdata od strane organa u drugim državama i slično. Mora se raditi tačna identifikacija problema i hitno reagovati u smislu izmjena i dopuna zakona koji će onima koji sprovode zakone omogućiti pravovremeno i adekvatno djelovanje. Također, nedopustivo je da procesi u tužilaštvu traju godinama što je poruka onima koji sprovode saobraćajno nasilje - kaže Hašimbegović.

VEZANI TEKST - Zuhrić o mjerama: Najava obezglavljene Vlade KS suluda, neki berberovići će i dalje voziti pijani i duplo brže

Sigurno je, ističe, da će projekat uspostave video nadzora na saobraćajnicama i adaptivnog upravljanja saobraćajem pružiti doprinos u stvaranju sigurnosti i potrebno je ubrzati sve procese do okončanja ovog projekta.

- Nisam sigurna  da je mjera smanjenja brzine dobra mjera koja može utjecati na aktuelna pitanja, neće zaustaviti nove tragedije, a može otvoriti druge probleme u saobraćaju. Svakako je potrebno kontinuirano raditi na medijskoj kampanji radi sprečavanja nasilnog i neodgovornog ponašanja. S tim u vezi pozivam Vladu Kantona Sarajevo da kontinuirano izvještava javnost o svim novim mjerama i aktivnostima po pitanju sigurnosti građana. Kao zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo vrlo odgovorno ću participirati u svim daljim aktivnostima po pitanju unapređenja sigurnosti i zaštite naših građana, a sve u okviru svojih nadležnosti - zaključila je Hašimbegović.

Marijela Hašimbegović

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.