open-navfaktor-logo
search
Pritisak na povratnike
Smjenom Fejzića Bošnjaci će za svoje probleme ići SDS-ovcu Cvjetinoviću, članu Ratnog predsjedništva Srebrenice
Nakon što je smijenjen isključivo glasovima srpskih odbornika, dojučerašnji zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić kaže kako će svim pravnim sredstvima pokušati zaštititi svoju poziciju. 
26.11.2023. u 17:14
get url
text

VEZANI TEKST - Fejzić nakon što su ga Srbi smijenili sa mjesta zamjenika načelnika Srebrenice: Ovo je loša poruka Bošnjacima

Fejzić u izjavi za Faktor ističe kako načelnik Mladen Grujičić, po čijem nalogu su i glasali svi srpski odbornici, nije imao prepreka da ostvari svoj naum jer su svojevremeno promijenjeni veoma bitni članovi Statuta općine.

- Kada je prije nešto više od dvije godine sa funkcije predsjednika Skupštine Srebrenice smijenjen Ćamil Duraković, a imenovan Salko Tursunović, isključivo glasovima srpskih odbornika, ubrzo se krenulo u mijenjanje, odnosno ukidanje pojedinih članova Statuta.

Tako je brisan član Statuta kojim je bilo propisano da ukoliko je načelnik Srbin, da njegov zamjenik mora biti Bošnjak i obrnuto - objašnjava Fejzić.  

Njega će na ovoj funkciji naslijediti Momčilo Cvjetinović iz SDS-a.

- Dovoljno je reći da je Cvjetinović bio član Ratnog predsjedništva Srebrenice - istakao je Fejzić.

Alija Tabaković, predsjednik SDA Srebrenica i nekadašnji čelnik Skupštine ove općine, smatra kako će se smjenom Fejzića dodatno otežati položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Udruženja žrtava: Smjena Hamdije Fejzića je nastavak politike 1990-ih, tražimo da Schmidt poništi odluku

- Nažalost, ne možemo spriječiti Srbe da ovo urade. Imaju većinu, a na prvoj sjednici Skupštine kojom je predsjedavao Tursunović poništen je član Statuta čime je otvorena pravno-formalna mogućnost da Srbi imaju i načelnika i zamjenika načelnika općine.

Šta to konkretno znači za Bošnjake i njihove svakodnevne probleme? Fejzić je mnoge probleme sam rješavao, pružao Bošnjacima institucionalnu pomoć. Sada će Bošnjaci biti prisiljeni za rješavanje svojih problema ići Grujičiću i Cvjetinoviću, koji je bio član Ratnog predsjedništva Srebrenice. Oni će ih moći ucjenjivati, mi vama pomognemo, vi nama date glasove na izborima.

U ovu situaciju mora se uključiti međunarodna zajednica i osigurati Bošnjacima ravnopravnost kada su u pitanju čelne pozicije u Općini Srebrenica - naglasio je Tabaković za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.