open-navfaktor-logo
search
Stali uz Bijedića
Socijaldemokrate BiH: Pozivamo tužioca Serhatlića da se povuče iz slučaja "15. maj"
Opće poznata je činjenica da se istraga o kriminalu i sama zgrada "15. maj" ne završavaju godinama upravo da bi se koristili za obračun Jasmina Imamovića sa Enverom Bijedićem, a raduje nas da građani prepoznaju ključnog manipulatora, tuzlanskog autokratu i diktatora, navode u saopćenju
05.12.2019. u 15:09
get url
text

Pozivamo tužioca Ćazima Serhatlića da se, na vlastiti zahtjev, odmah i bezuslovno povuče iz svih radnji u slučaju "15. maj", jer je po više osnova interesno i direktno vezan za same događaje koje istražuje, saopćeno je danas iz političke stranke Socijedemokrate (SD) BiH.

SPO "15. maj" je zgrada na Brčanskoj Malti u Tuzli koja trebala je biti završena tokom 2009. godine. Kupci nekretnina svoje stanove platili su više od 10 miliona maraka. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija Giprom.

Radi o tužiocu koji je obavljao funkciju šefa inspekcija Tuzle i direktno bio angažiran u sve procese, a ovom prilikom nećemo iznositi i druge razloge zbog kojih bi trebao povući se iz istrage, ali ukoliko bude nužno i takve informacije ćemo saopćiti, navode u saopćenju.

- Ćazim Serhatlić bi se u ovom slučaju mogao sigurno pojaviti i kao svjedok na određene okolnosti, a nije isključeno i da ima njegove krivice zbog neovlaštene nadogradnje. Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku ne predviđaju mogućnost "tri u jedan", po kojoj bi Ćazim mogao šetati od klupe tužioca, do svjedoka, pa onda i možda optuženog. Ukoliko Ćazim Serhatlić ne uputi ovakav zahtjev, a što bi bio njegov moralni čin, očekujemo da glavni tužioc postupi po zakonu, kao i da se VSTV i državno tužilaštvo uključe u ovaj slučaj. Guranje predmeta u ladice, nepostupanje godinama i onda volšebno izbacivanje "aduta" u političkom momentu kritičnom za gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, jasno ukazuju da imamo "više od istrage", što dokazuje te da postupanje Tužilaštva TK nije neovisno niti profesionalno - novodi se u saopćenju SD-a.

Socijaldemokrate BiH podržavaju provođenje istrage za propuste u izgradnji stambenog objekta "15. maj" u Tuzli, objektivno i sveobuhvatno sagledavanje okolnosti, a posebno podržavamo i zahtijevamo da Grad Tuzla okonča izgradnju ovog objekta i konačno prekine agoniju oštećenih građana.

- Drago nam je da naš predsjednik Enver Bijedić i dalje javno iskazuje podršku u provođenju cjelovite istrage i traži da se bez bilo kakvog izuzetka rasvijetli uloga svih pojedinaca, a što je činio i ranijih godina. Ne želimo prejudicirati ničiju krivicu ili tvrditi da bilo ko nije odgovoran, te očekujemo da postupajuće Tužilaštvo ima u vidu sve relevantne dimenzije ovog slučaja i nikako ne dozvoli njegovu dalju politizaciju. Čuli smo činjenice koje je iznio predsjednik Enver Bijedić prije nekoliko dana, a indikativno je da se gradonačelnik Imamović nije ni na koji način osvrnuo na rečeno, nije ponudio suprotne argumente niti činjenice koje osporavaju rečeno, čuli smo samo njegovu kakofoniju na koju smo već oguglali nakon dvije decenije. Opće poznata je činjenica da se istraga o kriminalu i sama zgrada "15. maj" ne završavaju godinama upravo da bi se koristili za obračun Jasmina Imamovića sa Enverom Bijedićem, a raduje nas da građani prepoznaju ključnog manipulatora, tuzlanskog autokratu i diktatora - navode u saopćenju.

Dodaju da apsolutno nije bilo moguće da se bilo šta krupno dešava u Zavodu za izgradnju, a posebno ne da se grade zgrade, bez saglasnosti i učešća Jasmina Imamovića, jednako kako se danas u Tuzli ništa ne može završiti bez njegovog blagoslova.

- Jasno je i da je upravo on bio na poziciji "prvog čovjeka" koji je mogao i morao naći rješenje da se stanari ove zgrade usele u svoje domove, a da to Enver Bijedić nije mogao ni sa jedne od pozicija koje obnaša zadnjih gotovo 10 godina - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.