open-navfaktor-logo
search
šEF KLUBA SDA
Špago uoči sastanka u Briselu: Nisam siguran da će biti bilo kakvog pomaka
Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago je uoči Drugog političkog foruma na visokom nivou o EU integracijama BiH sutra u Briselu, izjavio kako nije siguran da će biti bilo kakvog pomaka, izuzev što će se opet izraziti opredjeljenje i uvjerenje da će se raditi na ispunjavanju uvjeta.
04.12.2023. u 20:33
get url
text

- Ne znam šta očekivati kad danas slušamo predstavnike stranaka parlamentarne većine da se pozivaju da se dogovore nešto u Briselu. Mi smo očekivali da će oni doći sa konkretnim prijedlozima, odnosno stvarima koje su ispunili ili uradili u odnosu na njihova obećanja da će do marta, pa čak i do decembra, ispuniti određene uslove, odnosno pripremiti i usvojiti zakone koji bi dali 'vjetar u leđa' u smislu otvaranja pregovora, odnosno da do marta ispunimo ono što bi trebali ispuniti - kazao je Špago Feni.

Podsjetio je da treba pripremiti nekoliko zakona: o sukobu interesa, o sudovima, o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma i stvari koje su od opšteg interesa i koje, kako je naveo, nemaju neki politički problem.

Nažalost, dodao je on, po izjavama, od ministra vanjskih poslova pa do Milorada Dodika, "nisam siguran da će biti bilo kakvog pomaka sutra, izuzev što će se opet izraziti opredjeljenje i uvjerenje da ćemo mi raditi na ispunjavanju uslova".

Nedavno su se na marginama ministarskog sastanka NATO-a sastali predstavnici: Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije kako bi izrazili podršku BiH na njenom putu evropskih integracija. Naglasili su političku nužnost otvaranja pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom do kraja ove godine.

Špago je, upitan da li je realno to očekivati, odgovorio da, imajući u vidu ukupne odnose u Evropi, pogotovo krize, odnosno ovaj dio što se odnosi na Ukrajinu i Moldaviju, misli da Bosna i Hercegovina, njeni građani, zaslužuju da dobiju otvaranje pregovora.

- Na žalost, imamo i zemalja u EU, kao što su Njemačka i Nizozemska, koje se protive otvaranju pregovora dok se ne ostvare opipljivi rezultati, odnosno ne ispune potrebni uslovi. Nadati se da će EU, i dajući prošle godine kandidatski status kad smo bili svjesni da nismo ispunili neophodne uslove, da će i ovaj put, uz potrebu da parlamentarna većina iskoristi ovo vrijeme da pripremi zakone koji mogu biti plus u ovim narednim mjesecima, vezano za pozitivan stav i drugih zemalja, osim ovih šest što traže i preporučuju otvaranje pregovora za BiH - kazao je Špago.  

Političari iz BiH sutra će se u Bruxellesu sastati s evropskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem.

Taj sastanak održava se uoči summita Evropskog vijeća koje će zasjedati tokom ovog mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.