open-navfaktor-logo
search
Zetegnuti odnosi u regionu
Spajić: Očekujem prihvatanje amandmana Crne Gore na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici
AUTOR: Anadolija
16.05.2024. u 13:58
get url
text
Milojko Spajić
Milojko Spajić
FOTO: AA
Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da očekuje da amandmani koje je Crna Gora podnijela na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici budu prihvaćeni, dodajući da su oni dobrodošli u trenutnoj konstelaciji i zategnutim odnosima u regionu.
Spajić je na konferenciji za novinare sa evropskim komesarem za proširenje Oliverom Varhelyijem na Samitu lidera Zapadnog Balkana kazao da je suština evropskih integracija regionalna saradnja i da prošlost ne smije da definiše budućnost.
Spajić je naveo da je, gledajući historiju Evropske unije (EU) za Njemačku bila ključna saradnja sa Francuskom, državom sa kojom je imala probleme kroz historiju.
Komentarišući protestnu notu Hrvatske u vezi sa eventualnim usvajanjem Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u parlamentu Crne Gore, Spajić je poručio da je ubijeđen da će Crna Gora imati dobre odnose i sa Hrvatskom i sa svim državama regiona.
Upitan da li je došlo do promjena u crnogorskoj regionalnoj i vanjskoj politici, Spajić je odgovorio da se sva bilateralna pitanja rješavaju u prijateljskoj atmosferi.
- Zapadni Balkan je jedinstven. Mislim da smo jako blizu rješenja za bilateralne probleme koji su opterećivali multilateralna pitanja - rekao je Spajić.
On je kazao da su crnogorski amandmani na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici bili jako dobrodošli u trenutnoj konstelaciji i zategnutim odnosima u regionu.
- Očekujem da budu prihvaćeni - rekao je Spajić dodajući da će prvi amandman najvjerovatnije biti dio osnovnog teksta, dok se još razgovara o formulaciji za drugi.
U Kotoru se danas održava Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), koji je okupio lidere zemalja regiona, predstavnike Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.