open-navfaktor-logo
search
Samit u Kotoru
Kurti traži da Srbija procesuira Radojičića, Vučić "nema poruku Crnoj Gori u vezi s Rezolucijom o Srebrenici"
AUTOR: Anadolija
16.05.2024. u 11:13
get url
text
FOTO: AA
Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), koji je okupio lidere zemalja regiona, predstavnike Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, počeo je danas u Kotoru u Crnoj Gori.
Samit je otvorio crnogorski premijer Milojko Spajić.
Samitu prisustvuju Borjana Krišto, predsjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, premijer Kosova Albin Kurti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju James O'Brien i Rene Troccaz, specijalni izaslanik Francuske.
- Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja jasan signal posvećenosti Evropske unije ekonomskoj i demokratskoj transformaciji Zapadnog Balkana - kazao je premijer Crne Gore Milojko Spajić.
Poručio je da je Vlada Crne Gore posvećena evropskim reformama i implementaciji mjera potrebnih za ostvarenje Plana rasta.
Približavanje zemalja regije EU
- U kontekstu izazova na ekonomskom planu, Crna Gora je posvećena infrastrukturnom razvoju u skladu sa planom do 2030. Takođe, investicija u mlade je, smatramo, investicija u sigurnu budućnost, pa tako verujemo da su mladi ključna poluga Plana rasta za Zapadni Balkan. Otvaranjem novih horizonata siguran sam da ćemo se približiti tržištu Evropske unije - kazao je Spajić.
Investicija u ljudske resurse i njihovo očuvanje, kako tvrdi Spajić, pomoći će da se ostvare objektivni ciljevi koje je Plan rasta zacrtao.
- Siguran sam da ćemo tokom Samita imati priliku da usaglasimo naše prioritete. Također, vjerujem da ćemo se usaglasiti da je Evropska unija snažnija sa više članica te da će uskoro biti spremni za proširenje u smjeru zemalja Zapadnog Balkana - stava je Spajić.
Borjana Krišto, predsjednica Vijeća ministara BiH, saopćila je da je BiH otvorila novo poglavlje koje našu zemlju približava evropskom društvu, te da će ostati posvećena svojoj proevropskoj putanji.
Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je posvećenost reformama koje je pred njih postavila Evropska unija, kazavši da je važno sprovesti ih kako bi se Plan rasta realizovao.
- Tražim od Srbije da procesuira Milana Radojičića i njegovu paramilitantu strukturu, kako bismo riješili slučaj terorističkog napada u Banjskoj, kada su ubijene četiri osobe - naveo je Kurti, u pogledu razrješenja te situacije.
Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je zadovoljstvo doći u Bokokotorski zaliv. Izrazio je entuzijazam i zahvalio Olivertu Varhelyiju i Evropskoj komisiji zbog posvećenosti.
- Napredak koji smo napravili od posljednjeg susreta u Skoplju govori za sebe. Pripremili smo individualne planove za reforme, i još mnogo napretka. Mi smo spremni - poručio je Rama.
Vučićeva poruka Crnoj Gori
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nema poruku Crnoj Gori kada je u pitanju Rezolucija o genocidu u Srebrenici.
- Kakav je smisao rezolucije? Kažete nije nametanje kolektivne krivice, nego šta je - pitao je Vučić.
Istakao je da "svako neka nosi" svoju odgovornost.
Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien je rekao da je proritet Plana rasta da se stvori jedinstveno tržište prometa novca, što u praktičnom smislu znači da svaki put kad u nekoj banci šaljete novac imat ćete manje troškova, što je od velike koristi građanima i privredi. Kao rezultat Plana rasta bit će više radnih mjesta i lakše kretanje na tržištu.
Samit se organizuje pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" (One region, common vision).
Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Vijeće za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.