open-navfaktor-logo
search
"Jadranski udar 2022"
Specijalisti za navođenje zračne podrške OSBiH na vježbi u Sloveniji
Tim specijalista za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (JTAC) Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine sudjeluje na jubilarnoj desetoj međunarodnoj vježbi "Jadranski udar 2022", koja se od 26. maja do 5. juna održava u Republici Sloveniji, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.
03.06.2022. u 14:21
get url
text

- Na međunarodnoj vojnoj vježbi 'Jadranski udar 2022' učestvuje 650 pripadnika i oko 60 letjelica iz 26 NATO i partnerskih zemalja. Cilj vježbe je održavanje razine uvježbanosti JTAC specijalista, kao i održavanje razine sposobnosti posada letjelica za pružanje bliske zračne potpore snagama na terenu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. Dodaje se da se vježba održava na četiri poligona za obuku širom Republike Slovenije od kojih se na jednom provode bojeva gađanja avionima, helikopterima, topništvom i tenkovima.

Naglašeno je da JTAC tim Oružanih snaga BiH na vježbi sudjeluje na svim poligonima i na tri razine zapovijedanja (brigadnom, bataljunskom i na motriteljskom mjestu), kao i u zadaćama navođenja i kontrole letjelica iz samog zraka (Airborne JTAC).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.