open-navfaktor-logo
search
Gašenje poliklinike
SPUS pozvao Vranića da objasni na koji način planira osigurati zdravstvenu zaštitu za 26.000 studenata
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu oglasio se saopćenjem za javnost povodom najavljenog gašenja studentske poliklinike. 
19.04.2022. u 10:29
get url
text

Kako navode u saopćenju, nedugo nakon što je studentsku javnost uzdrmala informacija da se Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade ponovno odlučilo da pred zastupnike Skupštine KS stavi i prelomi preko koljena diskriminatorni Zakon o visokom obrazovanju u tekstu koji je podudaran onom zbog kojeg je ministrica Husić-Mehmedović podnijela ostavku, Ministarstvo zdravstva i ministar Vranić se odlučuju na potez reorganizacije, tj. gašenja studentske poliklinike. 

- Nakon što je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu 1949. osnovan, njegov kraj bi mogao biti doživljen 2022. godine, čime bi Vlada premijera Forte ostvarila dugogodišnji cilj gašenja Zavoda. Svjesni atraktivne lokacije o kojoj se u više navrata pisalo da je zabilježena za kupovinu od privatnih investitora, ne možemo, a da ne posumnjamo u namjere iza ovog postupka. 

Uzevši u obzir da veliki postotak studenata Univerziteta u Sarajevu nema prebivalište u Kantonu Sarajevu, postavlja se pitanje gdje će svi ti studenti ostvarivati prava zdravstvene zaštite? - saopćeno je iz SPUS-a.

Navode da iako su svjesni činjenice da sistem zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo treba reformu, ne može se ta reforma svesti na gašenje samo jedne ustanove, barem ne dok vlast ne predvidi kvalitetnu alternativu za pružanje zdravstvene zaštite svim studentima. 

- Apelujemo da studenti koji nemaju prebivalište u Kantonu Sarajevu ne smiju ni na koji način biti diskriminisani, a ovim postupcima se umanjuje njihova važnost i dovode se u situaciju koja predstavlja objektivnu opasnost po zdravlje. 

SPUS poziva ministra Harisa Vranića, profesora na jednom od privatnih fakulteta u Kantonu Sarajevo, da pod hitno temeljno obrazloži studentima i zainteresovanoj javnosti na koji način planira omogućiti zdravstvenu zaštitu više od 26.000 studenata Univerziteta u Sarajevu - ističe se u saopćenju.

Dodaju da bi na ovaj način domovi zdravlja, koji su već preopterećeni, bili dodatno opterećeni što bi bio "konačan udarac prema krahu zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.