open-navfaktor-logo
search
Pozvao ih direktor BIA-e
Srbija će stipendirati studentice Vujičić i Todić, koje su veličale ratne zločine, studirat će u Beogradu
Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu, koje su prethodnih dana bile u fokusu javnosti zbog podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranja genocida u Srebrenici, školovanje će nastaviti u Beogradu, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.
15.07.2023. u 11:50
get url
text

VEZANI TEKST - Studenti traže da se Todić i Vujičić zbog veličanja ratnih zločina isključe sa studija, Fakultet najavio disciplinski postupak

Generalni direktor "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akedemiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

- Slađana i Valentina bit će stipendistice države Srbije i bit će im osiguran smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troskova studija snositi preduzeće "Sarajevo-gas" - rekao je Elek.

Nakon što su studenti Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu najavili protestno okupljanje, zvanično je potvrđeno da je MUP KS nakon zaprimljenih više prijava građana obavijestio dežurnog tužioca o ovom slučaju, a on se izjasnio "da se navedeni događaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrepeljivosti iz člana 145. Krivičnog zakona BiH".

VEZANI TEKST - Ekspresno hapšenje Omerovića u Srebrenici i "formirani predmet" protiv studentica Todić i Vujičić u Sarajevu

 Postupajući tužilac se izjasnio da se kompletan operativni materijal dostavi u nadležnost Tužilaštva BiH. Mi ćemo postupiti u skladu s tim - izjavila je portparolka MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.