open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Srebrenička majka Fazila Efendić o odluci Suda u Hagu: Prioritet je prekid vatre i da stane ubijanje civila
Fazila Efendić, predsjednica udruženja "Srebreničke majke", smatra da je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu danas prvenstveno trebao narediti prekid vatre u Gazi, a nakon toga se baviti drugim činjenicama.
26.01.2024. u 15:12
get url
text

ICJ je, između ostalog, naredio Izraelu da poduzme mjere za sprečavanje djela genocida, kao i kažnjavanje direktnog poticanja na genocid u Pojasu Gaze, da mora dopustiti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali mu nije naredio da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze.

Efendić se u Srebrenicu vratila 2002. godine. U genocidu koji je u ljeto 1995. godine počinjen na području Srebrenice, ubijeni su joj muž, sin i još 22 člana šire porodice.

- Strašna mi je ta nepravda koja se radi prema jednom narodu, to je neshvatljivo zdravom umu. Ne može se iskorijeniti jedan narod. Progone ih iz njihovih kuća i ubijaju, isto kao što su i nas istjerali iz kuća, ubijali, granatirali i raselili. I tada je, kao i sada, gledao cijeli svijet. Niko neće ništa da poduzme da se zaustavi to nasilje - istakla je ova srebrenička majka.

Smatra da je prioritet u cijelom ovom slučaju prekid vatre i da stane ubijanje civila.

- A nakon toga neka donose rezolucije, odluke, kažnjavaju, međutim, sada je prioritet prekid vatre. Ovdje su bitne minute, a ne sati, dani. Prioritet je da se prestane sa granatiranjem i ubijanjem civila, djece - poručila je Efendić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.