open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Šta je dogovoreno na sastanku Gordane Tadić i Sabine Sarajlija
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sa saradnicima sastala se se glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabinom Sarajlijom i njenom zamjenicom.
05.04.2021. u 14:29
get url
text

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana, povezanih sa respiratorima i liječenjem Covid-pacijenata na KCUS-u, kao i daljim aktivnostima tužilačkih i pravosudnih institucija, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

- S obzirom na to da Tužilaštvo BiH odranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i dr., a koji se odnosi na pomoć počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela od više osoba, Tužilaštvo BiH je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, na temelju medijskih objava, sukladno svojoj nadležnosti, formiralo je predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS-a, o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid-odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da će Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS, u okviru navedenih predmeta, hitno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od COVID-19 - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.