open-navfaktor-logo
search
Kada će u Parlament FBiH
Šta je sa izmjenama Zakona o doprinosima, porezu na dohodak, povećanju minimalne plaće?
U javnosti sve češće možemo čuti od predstavnika radnika i vlasti kako je nedopustivo da u Federaciji minimalna plaća iznosi 406 KM, ali se ništa ne mijenja. 
14.10.2021. u 08:06
get url
text

Premijer Federacije Fadil Novalić je poručio federalnim parlamentarcima da usvoje zakon o doprinosima i porezu na dohodak, ali Vlada Federacije BiH nije poslala ponovnu urgenciju da se ova dva zakona uvrste na dnevni red Zastupničkog doma FBiH.

S druge strane, zastupnici u Parlamentu FBiH su još prošle godine poručili da će zakon o doprinosima i porezu na dohodak razmatrati samo u paketu sa zakonom o minimalnoj plaći.

Nema potrebe da Vlada raspravlja ponovo o zakonima 

Podsjećamo, federalna ministrica finansija Jelka Milićević je u oktobru prošle godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH povukla sa dnevnog reda predložene izmjene Zakon o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.

U Vladi FBiH smo upitali kakva je sada procedura nakon povlačenja ovih zakona sa dnevnog reda, da li će pretrpjeti određene izmjene, i kada će ih Federalna vlada proslijediti ponovo u parlamentarnu proceduru.

- Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je održana 14. i 15. oktobra 2020. godine, između ostalog, trebalo se raspravljati o novim zakonima o porezu na dohodak i zakonu o doprinosima. Ministrica finansija Jelka Milićević je ta dva fiskalna zakona povukla sa sjednice i stoga nema potrebe da Vlada Federacije BiH ponovo raspravlja o njima. Potrebno je samo da se uputi urgencija da se zakoni ponovo uvrste na dnevni red neke od narednih sjednica - odgovorio nam je Adnan Muminović, savjetnik premijera FBiH za ekonomska pitanja.

Razgovarali smo i sa federalnim parlamentarcima.

- Mi smo prošle godine zajedno sa SDP-om potpisali zaključak koji je i usvojen o minimalnoj plaći. U međuvremenu to je sve stalo. Prema mom mišljenju, bespredmetno je razgovarati o zakonu o doprinosima i zakonu o porezu na dohodak bez minimalne plaće. Ali vidjet ćemo, ukoliko Vlada ima većinu u Parlamentu, Domu naroda za ta dva zakona, neka ide u proceduru, ali smatram da ne bi trebalo - kazala nam je Azra Hadžić (SBB), zastupnica u Zastupničkom domu FBiH.

Fahrudin Skopljak (SDA), delegat u Domu naroda FBiH, također je mišljenja da zakon o minimalnoj plaći treba ići u paketu sa zakonom o doprinosima i porezu na dohodak.

- Sramotno je da je minimalna plaća u Federaciji i dalje 406 KM. Čekamo da se ti zakoni razmatraju u Zastupničkom domu kako bi došli na Dom naroda - rekao nam je Skopljak.

Novi zakoni će donijeti privredi 150 miliona KM uštede 

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, objašnjava da li zakon o minimalnoj plaći može ići u paketu sa zakonom o doprinosima i porezu na dohodak.

- Zakon o radu jasno definira da minimalnu plaću određuje Vlada FBiH na temelju utvrđene metodologije i uz prethodnu saglasnost Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Federacije (ESV). Na to je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), prije tri ili četiri godine, kada su bili pregovori, dao svoju saglasnost, svoj potpis. Tada je Selvedin Šatorović bio dio pregovaračkog tima Sindikata, a Ismet Bajramović predsjednik. Ukoliko bi se išlo na zakon o minimalnoj plaći, mora se paralelno izmijeniti i Zakon o radu jer bi dva zakona došla u koliziju - ukazuje Smailbegović.

On je podsjetio koje promjene nose zakon o doprinosima i porezu na dohodak.

VEZANI TEKST - Gdje su zapele izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak?

- Vidite, ovi zakoni globalno neke stvari rasčišćavaju i dovode u red. Mislim da oni imaju pozitivne i negativne strane, ali smatram da su pozitivne jače i Udruženje je podržalo donošenje ovih zakona, mada nismo do kraja prezadovoljni s njim. On ima jednu manu, a to je da će na niske plaće donijeti dodatno opterećenje. Na više plaće donosi rasterećenje. Vlada FBiH tvrdi da će donijeti nekih 150 miliona KM uštede privredi. Naše računice ne pokazuju baš toliku uštedu, ali vjerovatno hoće nešto - govori Smailbegović i dodaje:

- Na minimalnu plaću primjena zakona utječe na način da će se sada sve skupa oporezovati. Vidite, sada će sve što radnik dobije novca ići u penzionu osnovicu. Danas radnik ode s 500 KM plaće i 200 KM neoporezivog, dakle kući odnese 700 KM. Sada, plaća mu je 500 KM i na to mu idu doprinosi, to mu je penziona osnovica. Druga stvar, buduća povećanja plaća koja slijede će biti znatno manje opterećena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.