open-navfaktor-logo
search
Predsjednica GO SDA
Šta je Schmidt odgovorio Biščević Tokić na dopis o napadima na povratnike u RS
Predsjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Jaasmina Biščević Tokić informirala je javnost da je dobila odgovor od visokog predstavnika Christiana Schmidta na dopis koji mu je uputila 2. septembra, a koji se odnosi na kontinuirane napade, prijetnje i pritiske na povratnike u entitetu RS. 
27.09.2023. u 18:41
get url
text

VEZANI TEKST - Bišćević Tokić pisala Schmidtu: Hitno donesite mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u RS-u

- U odgovoru visoki predstavnik ističe da dijeli ocjene da je trenutna situacija u kojoj se nalaze povratnici u ovaj bosanskohercegovački entitet direktna posljedica opasnog pravca djelovanja vlasti entiteta RS, odnosno vladajuće koalicije predvođene SNSD-om.

Visoki predstavnik također ističe da će se rado dalje angažirati u cilju rješavanja izazova sa kojima se suočavaju Bosna i Hercegovina i njeni građani.

Zahvaljujem se Visokom predstavniku na odgovoru i očekujem što skorije dalje korake na rješavanju problema na koji ga je upozorio Glavni odbor SDA - navela je Bičević Tokić. 

Ona je podsjetila da je Glavni odbor SDA na posljednjoj sjednici održanoj 1. septembra 2023. godine pružio punu podršku zahtjevima udruženja žrtava agresije na BiH kojima se od Visokog predstavnika traži da u skladu sa svojim mandatom osigura provođenje Ustava entiteta RS i donošenje odgovarajućih odluka s ciljem omogućavanja povećanja broja Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama tog bosanskohercegovačkog entiteta u skladu sa ustavnom odredbom o proporcionalnoj zastupljenosti naroda u entitetskim institucijama, kao i da u sredinama u kojima je broj povratnika značajniji na rukovodećim pozicijama u lokalnim policijskim strukturama budu pripadnici bošnjačkog i(li) hrvatskog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.