open-navfaktor-logo
search
Podaci CIN-a
Šta od imovine posjeduju Tegeltija, Salihović, Kajmaković, Debevec, Lokmić-Misirača...
U bazi podataka su, između ostalog, podaci o predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milanu Tegeltiji, potpredsjednicama VSTV-a Ružici Jukić i Jadranki Lokmić-Misirača, predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu i drugim dugogodišnjim sudijama i tužiocima
16.05.2019. u 16:04
get url
text

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je bazu podataka bazu podataka koja sadrži podatke o primanjima, nekretninama, vozilima, ušteđevini, kreditima, dionicama i sudskim postupcima za 29 sudija i tužilaca.

U bazi su, između ostalog, podaci o predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milanu Tegeltiji, potpredsjednicama VSTV-a Ružici Jukić i Jadranki Lokmić-Misirača, predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu i drugim dugogodišnjim sudijama i tužiocima.

Državni tužilac Božo Mihajlović, kojem se trenutno sudi za nesavjestan rad u službi, posjeduje stan površine 68 kvadrata u Sarajevu. U Mihajlovićevom vlasništvu upisana su i dva stana u Livnu, a novinarima CIN-a rekao je da ih je oba prodao za 80.000 KM. Njegova supruga Marija posjeduje stan površine 60 kvadratnih metara i garažno mjesto u Makarskoj. Mihajlovićeva mjesečna plaća iznosi 4.500 KM.

Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić kao novoimenovana sutkinja Suda BiH mjesečno će primati osnovnu plaću u iznosu od 3.800 KM. Prema dostupnim informacijama koje su prikupili novinari CIN-a, Burzić je vlasnica stana u Sarajevu vrijednog 100.000 KM i automobila Mercedes A klasa, vrijednog 30.000 maraka. Ima i dva kreditna zaduženja - jedan kredit je u iznosu od 58.559 KM, a drugi 11.757 KM.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija od 2018. godine obavlja drugi četverogodišnji mandat na ovoj poziciji. Tegeltija je formalno je ostao na poziciji sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci. Iako ne dolazi na posao, i dalje kao sudija prima mjesečnu plaću od skoro 3.000 KM. Kao predsjednik VSTV-a prima mjesečni paušal od 1.300 KM. Zaradio je oko 55.000 KM honorara od pisanja stručnih publikacija, predavanja na seminarima u organizaciji centara za edukaciju i po osnovu angažmana arbitra.

Živi sa suprugom u Banjoj Luci, gdje ima stan i zemljište na kojem gradi kuću.

Adisa Zahiragić, Milan Tegeltija, Ranko Debevec i Ružica Jukić

Potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača vlasnica je i suvlasnica dva stana u Sarajevu, a trenutno ima oko 130.000 KM ušteđevine i kredit od 70.000 KM. U martu 2019. je za 98.000 eura prodala stan u Rovinju, koji je prije 22 godine kupila za 22.000 njemačkih maraka. I dalje je vlasnica podruma u istoj zgradi u kojoj je prodala stan. Za angažman u VSTV-u u periodu od 2012. do 2018. godine Lokmić-Misirača naplatila je ukupno 85.474 KM. Ukupan iznos njenih honorara za rad u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita u periodu od 2010. do 2018. godine je 60.975 KM.

Ružica Jukić posljednjih sedam godina je potpredsjednica VSTV-a BiH, gdje joj je po osnovu paušala i troškova službenih putovanja isplaćeno nešto više od 144 hiljade KM.

- Od svih članova iz pravosuđa, ja najmanja primanja imam - rekla je Jukić novinarima CIN-a.

Sa suprugom Ivanom posjeduje stan u Tuzli, vrijedan 95.000 KM i kupljen na kredit, poslovni prostor čija je vrijednost oko 30.000 KM i koji je kupljen prije 20 godina. Automobil star 15 godina, koji procjenjuje na 17.000 KM, također je kupljen na kredit, a tu je i vikendica vrijedna oko 30.000 KM. Od majke je naslijedila zemljište u okolini Tuzle.

Ranko Debevec 2016. godine je izabran za predsjednika Suda BiH. Debevec u Sarajevu posjeduje stan koji mu je majka darovala 1996. godine. Sudski vještak je ovu nekretninu procijenio na nešto više od 330.000 maraka za hipotekarni kredit od 50.000 KM koji je Debevec podigao u Hypo Alpe Adria Bank. Debevec nije htio razgovarati sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo. Osnovna plaća predsjednika Suda BiH iznosi 4.400 KM.

Diana Kajmaković radi u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Kajmaković ima kuću i zemljište površine 1.303 kvadrata koje je naslijedila 2010. godine. Njen suprug Armin je vlasnik dva stana u Sarajevu, površine 84 i 37 metara kvadratnih. Edukatorica je u Centru za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH gdje je od 2006. do 2018. godine zaradila 4.850 maraka. Odbila je razgovarati sa novinarima CIN-a.

Bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, protiv kojeg se vodi krivični postupak zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, posjeduje dva stana u Sarajevu i Tuzli. Salihovićeva majka Eleonora vlasnica je stana, vikendice i zemljišta u Lukavcu. Salihović posjeduje i automobil VW Passat, vrijedan 25.000 KM.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara sa suprugom posjeduje stan i garsonjeru u Sarajevu, ukupne vrijednosti 260 hiljada maraka. Supruga je vlasnica zemljišta i vikendice u Trnovu u vrijednosti 60.000 maraka. Mjesečna plaća mu je 4.300 KM, a plaća supruge iznosi 3.000 KM (ovi podaci su iz 2017. godine). Čampara je novinarima CIN-a rekao da ima i 50.000 maraka ušteđevine. Vozi Volvo XC 60.

Tomislav Ljubić, aktuelni glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla, radeći kao advokat je samo po službenoj dužnosti za devet godina zaradio skoro 120.000 KM, a kao glavni tužilac ima mjesečna primanja od preko 4.000 KM.

- Ja nemam nikakvih problema da živim sa 4.200 maraka koje dobijem u kešu na račun. (...) Kad mi bude trebalo više para, ja ću otići u advokaturu - rekao je Ljubić novinarima CIN-a.

Njegova imovina vrijedi više od 400 hiljada KM. Vlasnik je stana u Zagrebu te dva stana u Tuzli, od kojih jedan izdaje kao poslovni prostor. Vozi Toyotu Rav 4, vrijednu 40.000 KM. Sa suprugom ima 34.000 eura ušteđevine.

Adisa Zahiragić, sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, sa suprugom Jusufom posjeduje četiri stana u Sarajevu i Neumu, vikendicu, apartman na Bjelašnici, kuću i zemljišta na nekoliko lokacija. Njihova djeca, sin Nedim i kćerka Nerma, također su vlasnici dva stana. Plaća sutkinje Zahiragić iznosi 3.771 KM.

Među imućnijima je i republička javna tužiteljica Dragica Glušac. Ona je vlasnica dva stana i poslovnog prostora u Banjoj Luci, te apartmana u Herceg Novom, dok joj sin i kćerka posjeduju još tri nekretnine u Banjoj Luci i stan u Novom Sadu. Glušac je većinu nekretnina kupila u vrijeme kada je bila advokatica, te kaže da nema šta da krije.

- To nikakva nije tajna. Mi kad nešto kupimo, mi se čak i hvalimo jer mi imamo jako velike plate. Ja sam 39 godina u sudnici. Znači, cijeli vijek - rekla je tužiteljica Glušac.

Osnovna mjesečna plaća Dragice Glušac iznosi 4.296 KM sa porezom.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.