open-navfaktor-logo
search
Bura oko budžeta
Stanivuković: Banja Luku finansiram iz svog džepa; Dodik: On je političko nedonošče
Ja sam kao čovjek poražen, kazao je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi. 
03.04.2021. u 20:37
get url
text

To je moje jedino mišljenje o današnjem sastanku. Kikoću se i smiju, a kao brinu o ljudima – rekao je Stanivuković.

Dodao je se osjeća kao beznadežan slučaj, jer se od Banja Luke traži nešto što nema.

– Postave se prema vama zahtjevi, a neko istrajava na četiri miliona KM pomoći nekim ustanovama, a mi tih sredstava nemamo – kazao je Stanivuković.

Dodao je da je ponudio maksimum od sebe, a iza toga ostaje grad koji ne funkcioniše.

– Meni je žao sve ovo gledati. Dok ovo pričam, to slušaju radnici koji nisu primili platu. Skupit ću snagu i ići dalje – rekao je vidno razočaran Stanivuković.

On je dodao da u posljednja tri dana redovne aktivnosti grada finansira iz svog džepa.

– Neki ljudi, da bi se osvetili nekome ko je izabran, sahranit će sve – kazao je Stanivuković.

Istakao je da je nemoguće pripremiti novi budžet do ponedjeljka.

– Budžet smo pripremali tri mjeseca, a oni sad očekuju da za dva dana pripremimo novi – kazao je Stanivuković.

Naglasio je da, dok jedni traže rješenje, drugi nazdravljaju šampanjcem jer budžet nije usvojen.

Stanivuković je dodao da svakome treba pomoći, ali da nije dobro da se Grad pretvori u jednokratnu pomoć.

– Mi smo Domu zdravlja pripremili 1.2 miliona i onda direktorica kaže da ne valja budžet, iako su dobila najviše do sada. Oni su očekivali da mi skinemo sredstva sa svega, da bi se isplatile jednokratne pomoći – kazao je Stanivuković i dodao da ne bi bilo sredstava u tom slučaju ni za kulturu, ni za sport ili bilo koje druge vrste pomoći.

Istakao je da je on za sistemska rješenja.

– Svi se kriju iza sintagme skupštinska većina, ovo je namjerno inscenirana kriza – rekao je on.

Stanivuković je danas održao sastanak sa predsjednicima gradskih odbora stranaka, šefovima klubova i predstavnicima svih političkih subjekata u lokalnom parlamentu, kako bi se pronašao konsenzus oko prijedloga gradskog budžeta za ovu godinu.

- Namjera Stanivukovićeve opcije očigledno nikada nije bila da se bavi pitanjima građanima, već samo ličnom promocijom - izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upitan da prokomentariše aktuelna dešavanja u Banjoj Luci i odnos gradonačelnika prema odbornicima i skupštinskoj većini.

- On je na prevaru dobio podršku nekih građana u Banjoj Luci i sada ti građani vide da on nikada ozbiljno nije mislio da bude gradonačelnik. Njemu je ta pozicija trebalo da posluži za neke dalje političke borbe i on žrtvuje Banja Luku, dovodi je do propasti u situaciji kada treba da se riješavaju određena važna pitanja. Nažalost, građani Banja Luke će to vidjeti na jedan najdirektniji način, imajući u vidu nedoraslo ponašanje gradonačelnika i situaciju u kojoj se ne uvažava ni praksa u institucijama, nego se samo radi na ličnoj promociji i onome što može da bude atraktivno samo u jednom trenutku, ali time se ne rješavaju problemi života i grada – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je SNSD upravljao Banja Lukom u smislu gradonačelnika od 1998. godine i grad nikada nije imao probleme.

– Logično je da sada kada imate takvo političko nedonošče na čelu grada da imate probleme, jer on smatra da sve što postoji u gradu treba da bude usmjereno i podređeno samo njemu. Kao mezimac u porodici koji je vaspitan tako da sve što poželi mora da ima, on misli da tako ide i u javnom životu. Naravno, da to ne ide tako – rekao je Dodik

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.