open-navfaktor-logo
search
Javni prijevoz
Šteta potpisao ugovor za nabavku još 10 novih tramvaja
U novom tramvaju koji je stigao u Sarajevo potpisan je ugovor za 10 novih tramvaja i dodatnu opremu za održavanje, objavio je na svome Facebook profilu ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.
15.12.2023. u 19:14
get url
text

- U Sarajevo je nakon 40 godina stigao novi tramvaj, a do ljeta 2024. godine stići će svih 15 koje smo ranije naručili. Sa današnjih dodatnih 10, Sarajevo će u 2025. godini imati 25 novih tramvaja. Siguran sam da ćemo u godinama koje dolaze imati najbolji javni prevoz u regiji - napisao je Šteta i dodao:

- Reforma javnog prijevoza se morala desiti i ponosan sam što sam dio ove priče. Nastavit ćemo raditi, kako bi građani i dalje osjećali pozitivnu promjenu. Sarajevo zaslužuje najbolje, to će i imati. Uz tramvaje ćemo imati i dodatnu opremu za održavanje koja će značajno produžiti životni vijek i nove pruge i tramvaja.

Press KS je naknadno saopćio da je Šteta potpisao danas ugovor za nabavku dodatnih 10 tramvaja i opremu za njihovo održavanje s predstavnikom kompanije Stadler Željkom Davidovićem. Ranije je, kako su dodali, uz saglasnost Evropske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj, provedena procedura.

Dodatni tramvaji će imati iste karakteristike kao i oni čija je isporuka u toku. Radi se o niskopodnim vozilima, koja će biti opremljena savremenom opremom, videonadzorom, te klimom. Dodatnu opremu koja će biti isporučena čine mašina za obradu točkova na tramvaju, laserski mjerač oblika točka, 12 komplet dizalica za podizanje tramvaja, rotaciona skretnica za obrtna postolja, priručni alati za skidanje opreme sa krova tramvaja, uređaj za pročišćavanje i punjenje ulja u hidrauličnim kočnicama, uređaj za punjenje klima uređaja, uređaj za punjenje i kontrolu akumulatorskih baterija, te uređaj za punjenje masti točka.

Oprema za održavanje tramvaja bit će isporučena sljedeće godine. Vrijednost potpisanog ugovora za novih 10 tramvaja i cjelokupnu opremu je 29,7 miliona eura, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.