open-navfaktor-logo
search
Održali protest
Studenti iz Tuzle traže prijenos četiri predmeta u narednu godinu, rektorica im odgovorila
Neformalna grupa studenata Univerziteta u Tuzli, okupila se danas ispred Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) sa zahtjevom da im se omogući upis u narednu godinu studija sa četiri nepoložena predmeta iz prethodne godine.
27.09.2023. u 13:48
get url
text
Studenti ispred Ministarstva
Studenti ispred Ministarstva

Ispred Ministarstva se danas okupilo 50-ak studenata, a kako kažu, svoj zahtjev uz obrazloženje, e-mailom su uputili još u petak.

- Mi smo u toku akademske godine 2022/2023. imali promjenu silabusa, a na neke ispitne rokove zajedno nisu mogli izlaziti studenti koji obnavljaju godinu i studemti redovne generacije. Samim tim smo izgubili neke rokove, na koje nismo mogli izaći iako smo ih platili - kaže Jovana Bojkić, studentica druge godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Jovana Bojkić

Ona dodaje da je u vrijeme pandemije koronavirusa studentima omogućen bezuvjetan prelazak u narednu akademsku godinu, a u naredne dvije godine mogli su prenijeti po četiri predmeta u narednu godinu.

- Koliko nam je pomogao raniji bezuvjetni prelazak i prijenos četiri ispita, toliko nam je i odmoglo kada je Senat zabranio izlazak na pojedine ispitne rokove. Zbog toga nam i ove godine treba prijenos četiri predmeta u narednu godinu - pojašnjava Jovana Bojkić.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić kaže da je dobila dopis od Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli (SPUT) na koji je upućen odgovor.

- Zakon propisuje uvjete pod kojima se može dozvoliti prijenos više od dva ispita, a u ovom slučaju nije bilo prekida, koji bi nam omogućio da udovoljimo njihovom zahtjevu - rekla je rektorica Hadžigrahić.

Mistar Ahmed Omerović danas je rekao da Ministarstvo obrazovanja i nauke TK nije dobilo nikakav zvaničan akt od Univerziteta u Tuzli i SPUT-a.

- Kada dobijemo akt, mi ćemo ga razmotriti, a trebao bi ga dostaviti Univerzitet - zaključio je Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.