open-navfaktor-logo
search
Srebreničani ne vjeruju
Subašić: Htjeli su nam poturiti hrvatske vojnike, a sad šalju još gore - nizozemske, pod njihovom zaštitom počinjen je genocid
Do 150 nizozemskih marinaca bit će poslano u Bosnu i Hercegovinu na godinu dana kako bi ojačali misiju Althea snaga Evropske unije (EUFOR), naveli su ministar vanjskih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra i ministrica odbrane ove zemlje Kajsa Ollongren.
07.04.2023. u 19:58
get url
text

- S obzirom na geografsku blizinu, Nizozemska i Evropska unija (EU) imaju direktan interes za stabilnost na Zapadnom Balkanu. Zajedno sa partnerima, Nizozemska ima za cilj promovirati političku i društvenu stabilnost i mirnu koegzistenciju u Bosni i Hercegovini i šire na Zapadnom Balkanu - navodi se u pismu kojeg su ovo dvoje zvaničnika jučer uputili u Parlament Nizozemske.

Kako navodi Euractiv, osim 150 marinaca, u Bosnu i Hercegovinu će biti poslano još deset vojnika kako bi prikupljali obavještajne podatke u okviru takozvane "ljudske obavještajne jedinice". Dok će marinci služiti u zemlji godinu dana počevši od oktobra, obavještajna jedinica će stići u BiH u junu. 

Međutim, ono što je dilema jeste na kakav prijem će naići prisustvo nizozemskih vojnika u Bosni i Hercegovini, s obzirom na dobro poznatu ulogu nizozemskog bataljona u genocidu u Srebrenici. 

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa kazala je u reakciji za Preporod.info da je iznenađena odlukom EUFOR-a što baš nizozemski vojnici ponovo, nakon njihove sramne uloge u Srebrenici, dolaze u BiH. 

- Vjerujte da sam baš iznenađena. Prvo su htjeli da nam poture hrvatske vojnike, mi nismo dali. Sad nam daju još gore, nizozemske vojnike koji nisu obavili svoju misiju u Srebrenici. Čak 18 godina se kao sporna vodila naša tužba sa holandskom vladom zbog uloge njihovih vojnika u Srebrenici, sada oni isplaćuju porodicama odštete. Ako će biti onakvi kakvi su bili prije 30 godina, mi nećemo dozvoliti da oni dolaze - poručila je Subašić. 

Dodaje da kao majka koja je u genocide izgubila sina, holandskim vojnicima nakon svega što se desilo, ne vjeruje. 

- Prošli put, 1995.godine kad se desio genocid holandski vojnici su se solidarisali sa Srbima, bili su na strani naših neprijatelja, nisu bili na strani žrtava. Ni jednu žrtvu nisu spasili, nisu ni pomislili da je spase. Pred njihovim očima se desio genocid, pod njihovom zastavom i zaštitom. Oni su bili dužni svojom misijom da nas štite, a nisu. Mi u njih nemamo povjerenje, osim ako su nešto naučili da se pokažu i svoju grešku isprave – stava je Subašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.