open-navfaktor-logo
search
Malverzacije
Suđenje bivšem premijeru RS-a: Kako je firma sa 106 KM na računu dobila kredit od 19,4 miliona
U Okružnom sudu Banja Luka danas je nastavljeno suđenje bivšem premijeru RS-a Aleksandru Džombiću, a tužilac Radenko Janković je iznio podatak da je zvornička firma Energolinija dan prije nego što joj je dodijeljen sporni kredit od 19,4 miliona KM, na računu imala svega 106 KM!
05.04.2023. u 14:50
get url
text

Janković je tražio objašnjenje od vještaka ekonomsko-finansijske struke Aleksandra Čolića koji je na sudu predstavljao svoj nalaz rađen na zahtjev odbrane, ali nije bilo preciznog obrazloženja.

- Ti podaci nisu u korelaciji... Radi se samo o presjeku stanja na računu - rekao je Čolić.

Njegovo vještačenje je inače plaćeno 15.000 KM bez PDV-a.

Džombić je optužen za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, odnosno za malverzacije oko dodjele kredita od 19,4 miliona KM Energoliniji iz Zvornika 2012 godine.

Optužnica ga tereti da je svjestan svog utjecaja, prekršio odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost Energolinije potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke (EIB) preko IRB-a RS-a, ovoj zvorničkoj firmi dodijeli kredit, koji nikada nije vraćen, a jedno vrijeme ga je plaćala Alumina koja je bila žirant i vratila ukupno oko šest miliona KM.

Oko pola novca iz kredita je samo djelimično iskorišteno za tražene investicije, a ostalo je iznijeto iz BiH.

Alumina i Energolinija su inače sestrinske firme, koje su, uz još nekoliko drugih, napravili bivši vlasnici iz Litvanije, tako što su podijelili grupaciju Birač.

Vještak Čolić je danas, u dopuni svog nalaza, naveo da je Alumina prošle godine ostvarila neto dobit od 28 miliona maraka, a da je imala ukupan prihod od 389 miliona maraka.

Na pitanje odbrane, vještak je potvrdio da Alumina ne bi bila u problemima ukoliko bi vraćala kredit, ali da to ne bi mogla učiniti jednokratno.

Također, danas je u sudnici navedeno i da je Alumina ponovo obavezana da, kao žirant, vraća spomenuti milionski iznos, a nakon brojnih sudskih peripetija koje prate ovaj slučaj.

Džombićev branilac Zoran Bubić predao je sudskom vijeću dokument koji ukazuje da je Viši privredni sud u Banjoj Luci ukinuo presudu kojom je Alumina bila oslobođena obaveze plaćanja kredita i cijeli postupak vratio na ponovno suđenje Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

- To znači da je, trenutno, ugovor o kreditu na snazi - rekao je Bubić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.