open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Suđenje Goranu Salihoviću počinje u "skorije vrijeme"
Disciplinskim postupkom je Salihović skinut s pozicije glavnog tužioca i ostao je da radi kao tužilac Tužilaštva BiH
10.01.2020. u 16:05
get url
text

Početak suđenja bivšem glavnom tužiocu državnog tužilaštva Goranu Salihoviću, koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, trebao bi biti zakazan "u skorije vrijeme", potvrdili su u Kantonalnom sudu Sarajevo.

-U predmetu protiv Salihović Gorana glavni pretres nije zakazan, međutim, prema obavijesti predsjednika Vijeća, isti će biti zakazan u skorije vrijeme- rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u Kantonalnom sudu.

Iako je Salihovićev predmet zaprimljen prije nekoliko mjeseci, u Kantonalnom sudu nisu odgovorili zbog kojeg razloga početak suđenja još nije zakazan.

Optužnica protiv bivšeg glavnog tužioca Salihovića je podignuta u novembru 2018. godine, a suđenje mu nije počelo ni nakon 14 mjeseci. Njegov predmet je do sada bio u nadležnosti tri suda.

U sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu su za BIRN BiH kratko kazali da u ovom predmetu nisu dobili obavijest niti o održavanju statusne konferencije niti o početku glavnog pretresa, ali i da dinamika suđenja u ovom slučaju zavisi od Kantonalnog suda.

Salihović je krajem januara 2019. negirao krivicu u Sudu BiH, a ubrzo je, početkom februara iste godine, taj Sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na Općinski sud, zbog osiguranja "nepristrasnog i pravičnog suđenja".

Općinski sud u Sarajevu je kasnije, kada je suđenje trebalo početi, opozvao ročište i donio rješenje kojim se oglašava stvarno nenadležnim za odlučivanje po optužnici Tužilaštva, te je spis dostavljen Sudu BiH na odluku o prijenosu vođenja krivičnog postupka nadležnom sudu.

Državni sud je ubrzo, po zaprimanju tog rješenja, predmet vratio Općinskom sudu, uz obrazloženje kako je "Sud BiH ranije odlučio o pitanju svoje nadležnosti, te nije bilo potrebe spis predmeta ponovno dostavljati ovom sudu", da bi spis potom sa ovog bio upućen Kantonalnom sudu zbog zaprijećene kazne.

Prema navodima optužnice, Salihović je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, u periodu od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao je suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Disciplinskim postupkom je Salihović skinut s pozicije glavnog tužioca i ostao je da radi kao tužilac Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.