open-navfaktor-logo
search
Glavni pretres
Suđenje Sarajliću i drugima: Da li je Tvrtković bio ozvučen van Sarajeva?
Danas je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljen glavni pretres u suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi.
23.09.2022. u 11:20
get url
text

Na današnjem ročištu nije bilo svjedoka, a tužiteljica je iščitala niz dokaza koje Tužilaštvo u ovom predmetu smatra relevantnim.

Odbrana Sarajlića, Delalića i Šehovića imala je niz primjedbi na dokaze koje je iznijela tužiteljica.

Među dokazima koje je tužiteljica pročitala jeste SMS poruka koju je Šehović u mjesecu decembru 2020. godine uputio nepoznatoj osobi, a koja glasi: "Sjedni sa Cvrletom, neka te prebaci".

Branjenica Šehovića Nina Karačić rekla je da ova poruka nema apsolutno nikakve veze sa ovim slučajem, te da sud ne bi to trebao uzeti kao relevantan dokaz.

Bilo je govora i o mobitelu Velida Tvrtkovića kojim je navodno snimljen sporni snimak koji je objavio Semir Efendić. Branjenik Delalića tvrdi da snimak nije nastao mobitelom, već da je Tvrtkoviću postavljen uređaj za prisluškivanje na nekoj lokaciji van Sarajeva.

Tvrtković, koji je bio svjedok ja prošlom ročištu, tvrdi da je snimak nastao mobitelom, te je još na prošlom ročištu odbacio tvrdnje da je bio ozvučen aparatima za prisluškivanje.

Prema optužnici, trojica optuženih se terete da su od 20. do 25. februara 2020, posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja, koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju.

Sljedeće ročište zakazano je 30. septembar u 10 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.