open-navfaktor-logo
search
Novalić i drugi
Sudije će danas izreći presudu u predmetu "Respiratori", optuženi stigli u Sud BiH
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je zakazano izricanje presude u predmetu "Respiratori", u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, direktor firme F. H. Srebrena malina, kao i sama firma, te dopremijerka FBiH Jelka Milićević.
05.04.2023. u 07:08
get url
text

{$galerijaFotografija}

Optuženi su jutros stigli na izricanje presude, osim Novalića. Premijer Novalić, bar koliko su novinari mogli upratiti, nije ušao u Sud BiH. 

Optužnica u predmetu "Respiratori" podignuta je i potvrđena u decembru 2020. godine. Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2021. godine. Tokom nešto više od dvije godine suđenja saslušan je veliki broj svjedoka i prezentirana obimna materijalna dokumentacija.

Tužilaštvo BiH Novaliću, Solaku, Hodžiću i pravnom licu F. H. Srebrena malina na teret je stavilo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, te povrede obaveza vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga. Jelki Milićević na teret je stavljeno krivično djelo nesavjestan rad u službi.

VEZANI TEKST - Heroji Ambasade, Gacko je čudo i medijska kampanja: Pod pritiskom ili ne, sudije sutra izriču presudu Novaliću i drugima

Tužilaštvo BiH optužilo je Novalića da je "koristeći stanje pandemije, kao i ovlasti premijera Vlade Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa". Tome su se, prema navodima iz optužnice, s ciljem pribavljanja nezakonite koristi, pridružili Solak, Hodžić i firma F. H. Srebrena malina.


Jelka Milićević optužena je da je "svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice".

Sve odbrane iznijele su jedinstven stav da je jedina moguća presuda oslobađajuća.

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović kazala je, između ostalog i da su procesom upravljale nevidljive sile van pravosudnog sistema BiH i da nikada nije vođen neki proces u kojem su na tako žestok način povrijeđena ljudska prava optuženih. U završnim riječima je spomenula i da je visoko zabrinjavajuće da se predstavnici međunarodne zajednice miješaju u predmete koji su u toku, kazavši da to predstavlja direktno podrivanje sistema sudske vlasti.

Presudu će danas izreći sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. 

DSC_0682.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.