open-navfaktor-logo
search
Burne reakcije
Sutra na sjednici NSRS-a sporna rješenja o kleveti: U Banjoj Luci zakazani protesti, Višković "povlači ručnu"
Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS-a nalazi se sporni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, a koji je posljednjih dana izazvao burne reakcije javnosti i povodom kojeg je za sutra u Banjoj Luci zakan protest.
13.03.2023. u 12:31
get url
text

Protest će se održati u 12 sati na banjalučkom Trgu Krajine, a organizator je Udruženje građana "Radnički pokret", dok je više nevladinih udruženja najavilo da će prisustvovati.

Predsjednik ovog udruženja Dražan Pejaković je pozvao na mirno okupljanje i naveo da je razlog protesta definisanje klevete kao krivičnog djela, te drakonske kazne za povredu ugleda i časti.

UG "Radnički pokret" je osnovan u novembru 2022. godine u Banjoj Luci, a nastao je iz Facebook grupe Crna lista poslodavaca RS-a koja ima oko 40.000 članova i na kojoj se ukazuje na brojna kršenja radničkih prava u RS-u, ali i cijeloj BiH.

- Ne podržavamo izmjene zakona u ovom smjeru jer se krši temeljno ljudsko pravo - sloboda govora. Izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika. Naime, usvajanje izmjena u najavljenom obliku, omogućilo bi poslodavcima da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije. Također, radnik iz RS-a ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU-a. Pored toga, kazne su drakonske koje niti jedan prosječan građanin ne bi mogao da plati. Ovaj zakon je stavljanje okova i lijepljenje usta i ne smijemo dopustiti da ovo ikada stupi na snagu – naveo je organizator.

U Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, a koji je utvrdila Vlada RS-a, nalazi se nova glava krivičnih djela povrede ugleda i časti, a kleveta je propisana kao krivično djelo i predviđena je novčana kazna do 100.000 KM.

Nakon nekoliko dana brojnih negativnih reakcija i kritika ne predložena zakonska rješenja, posebno novinara u ovom entitetu, premijer RS-a Radovan Višković je izjavio da mu "nisu jasne takve reakcije", uz ocjenu da do usvajanja ovakav zakon može biti potpuno izmijenjen.

Ocijenio je da i on sam uviđa da su neophodne određene korekcije.

- Nacrt zakona kada se u utorak pojavi na sjednici skupštine, do prijedloga, može biti sto posto promijenjen. Može biti i povučen. Može biti i da se ne pojavi prijedlog… Ne tvrdim nijednog momenta da je to savršen zakon. Evo, već i ja sad uviđam neke elemente koje treba korigovati. Ne slažem se ni sa obimom i nivoom novčanih kazni. Očekujem da sa svim zainteresovanim stranama dođemo do zakona koji će onemogućiti "reket", javno to kažem. Ako platite, neću vas dirati, ako ne platite, bit ćete predmet spekulacija – kazao je Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.