open-navfaktor-logo
search
Komisija
Sve ide sporo: Odluka o sukobu interesa ministra Mitrovića moguća idući mjesec
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH idući mjesec bi mogla donijeti odluku da li su ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović, pomoćnik direktora BH MAC-a Damir Šišić i nekadašnji zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, u sukobu interesa.
21.04.2021. u 20:14
get url
text

Postupak za utvrđivanje sukoba intersa za njih trojicu pokrenut je prije mjesec i pol dana, i još traje.

- Ured prikuplja podatke. Treba ih prikupiti od svih institucija. Sporo to sve ide. Nema načina da komisija prisili institucije da odgovore. Slali smo urgencije. U maju ćemo imati sjednicu i tada bismo trebali moći odlučiti jesu li njih trojica u sukobu interesa – kazala nam je Mira Pekić, predsjedavajuća Komisije.

Podsjetila je da su predmeti koji se tiči Jusića i Šišića naslijeđeni od prošlog saziva komisije, dok je predmet koji se tiče ministra Mitrovića novi.

Pekić je napomenula da će na sjednici u maju ići i dalje, te provjeriti sve finansijske izvještaje koji dolaze u skladu sa planom provjera zvaničnika.

VEZANI TEKST - Čović kažnjen zbog sukoba interesa jer je HNS dobio budžetski novac, i Nešiću će odbijati 10 posto od plaće

- Provjere vršimo za članove Predsjedništva BiH, parlamentarce, ministre i njihove savjetnike, i onda dalje idemo ka agencijama i drugim institucijama. Vidjet ćemo šta nam je od izvještaja pristiglo, a inače radimo i po prijavi, ne anonimnoj već potpisanoj – pojasnila je Pekić.

Podsjetimo, ova komisija je na prošloj sjednici početkom marta jednoglasno utvrdila sukob interesa za Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te ga je kaznila obustavom isplate deset posto od plaće koju prima, i to na jedan mjesec.

U njegovom slučaju je utvrđeno kršenje zakona jer je nevladina organizacija, tačnije Hrvatski narodni sabor (HNS), iz budžeta dobila oko 6.000 KM više od dozvoljenog iznosa od 10.000 KM. Kako je ranije objavljeno, Čović je u isto vrijeme bio član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a.

Komisija je prije mjesec i po odlučila kazniti i Nenada Nešića, zastupnika DNS-a u bh. Parlamentu, odbijanjem deset posto od plaće koju prima, i to u periodu od šest mjeseci jer je dvije godine bio istovremeno v. d. direktora Javnog preduzeća Putevi RS i zastupnik u Zastupničkom domu.

Oba ova predmeta su također bila naslijeđena od ranijeg saziva Komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.