open-navfaktor-logo
search
Pokazali izuzetno znanje 
Svečano dočekan bh. tim i osvajači medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi
Na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, održanoj od 3. do 13. jula u Chibi u Japanu, olimpijski tim Bosne i Hercegovine je postigao izuzetan uspjeh osvojivši jednu srebrnu, četiri bronzane medalje i jednu počasnu pohvalu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.
14.07.2023. u 18:48
get url
text
Članovi bh. tima matematičara
Članovi bh. tima matematičara

U sastavu olimpijskog tima su bili Vuk Janković, Andrej Krčmar, Benjamin Mujkić, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Harun Alibegović.

Srebrnu medalju osvojio je Andrej Krčmar, učenik I razreda JU "Gimnazija", Banja Luka. Bronzane medalje osvojili su Vuk Janković, učenik IX razreda JU OŠ "Vuk Karadžić" – Trebinje, Benjamin Mujkić, učenik II razreda JU Druga gimnazija Sarajevo, Ervin Macić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo i Mirnes Fehrić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo. Počasnu pohvalu osvojio je Harun Alibegović, učenik III razreda, Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo. Lideri olimpijskog tima bili su Adisa Bolić i Goran Janković.

Bh. matematičari

- Naši učenici su i na ovoj olimpijadi pokazali izuzetno znanje. U konkurenciji 112 zemalja Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, isti ekipni rezultat kao prethodne godine i najbolji u posljednjih 20 godina. Na ovogodišnjim matematičkim olimpijadama naši učenici su osvojili ukupno 17 olimpijskih medalja (1 zlatnu, 5 srebrnih i 11 bronzanih medalja) i 4 pohvale. Devet učenika iz Kantona Sarajevo osvojilo je 11 medalja. Vlada Kantona Sarajevo osigurala je finansijsku podršku za pripreme naših učenika za odlazak na olimpijadu - kazala je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je sinoć, uz roditelje, predstavnika Udruženja matematičara KS i direktoricom Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, svečano dočekala bh. tim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.