open-navfaktor-logo
search
Zdravlje
SZO u BiH: Potrebni hitni napori u vakcinaciji da bi se spriječilo dalje širenje morbila
Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini ukazao je danas na potrebu za hitnim naporima u oblasti vakcinacije da bi se zaustavio prenos i spriječilo dalje širenje morbila, nakon što su zdravstvene vlasti Tuzlanskog kantona proglasile epidemiju morbila u općinama Tuzla i Živinice, a nekoliko slučajeva zabilježeno je i u Kantonu Sarajevo.
25.01.2024. u 10:26
get url
text

Kako upozoravaju u saopćenju za javnost, morbili izazvani virusom lako se šire disanjem, kašljanjem i kihanjem te najčešće pogađaju djecu, ali mogu zahvatiti sve dobne skupine. Mogu izazvati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, meningitis, sljepoća i konvulzije, ali i doživotni invaliditet i smrt.

- Vakcinacija je jedini efikasan način zaštite djece od te potencijalno opasne bolesti. Potrebni su hitni napori u oblasti vakcinacije da bi se zaustavio prenos i spriječilo dalje širenje morbila. Najmanje 95 posto djece mora biti potpuno vakcinisano odnosno primiti dvije doze MRP (morbilli, rubeola, zaušnjaci) vakcine da bi se postigao kolektivni imunitet i spriječilo dalje širenje epidemije - navode iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

VEZANI TEKST - Nakon proglašenja epidemije krzamaka: Sve više zaražene djece u TK mora na intenzivnu njegu

Prema posljednjim podacima, tek nešto više od 60 posto djece je vakcinisano MRP vakcinom u FBiH. Stope vakcinacije za prvu dozu vakcine, koja štiti od morbila, pale su sa 96 posto u 2019. na 93 posto u 2022. širom Evrope dok je pokrivenost drugom dozom pala sa 92 posto na 91 posto u istom periodu.

- U 2023. godini morbili su zahvatili sve starosne grupe, sa značajnim razlikama u starosnoj distribuciji slučajeva među zemljama. Broj oboljelih u Evropi je skočio na 42.200, gotovo 45 puta više u odnosu na prethodnu godinu kad je registrovan 941 slučaj. Procjenjuje se da je 2021. u svijetu bilo oko 128.000 smrtnih slučajeva od morbila, uglavnom među nedovoljno vakcinisanom ili nevakcinisanom djecom mlađom od pet godina. Ovo ponovno pojavljivanje morbila povezano je sa nazadovanjem u obuhvatu vakcinacije u zemljama regiona, u periodu od 2020. do 2022. godine, što je djelimično povezano sa pandemijom COVID-19 koja je značajno utjecala na performanse sistema imunizacije rezultirajući povećanjem broja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece - upozoravaju iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH. 

Kako ističu, da bi se ponovo postigao napredak ka eliminaciji morbila, imperativ je postizanje i održavanje pokrivenosti od preko 95 posto, s dvije doze vakcine protiv morbila.

VEZANI TEKST - Raste broj djece zaražene morbilima u Sarajevu, od sutra vakcinalni punktovi na Saraj Polju i u Vrazovoj 

- Postizanje visokog obuhvata rutinskom vakcinacijom mora stoga ostati glavni prioritet za sve zemlje. SZO procjenjuje da su vakcine protiv morbila pomogle u sprečavanju 56 miliona smrtnih slučajeva između 2000. i 2021. godine - navodi se. 

Kako se ističe u saopćenju za javnost, Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, kao i regionalni ured SZO za Evropu će nastaviti da podržava javnozdravstvene vlasti BiH u provođenju programa imunizacije i nadzora nad vakcino preventabilnim bolestima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.