open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje
Tabaković: Dodik pokušava osigurati alibi, Klub Bošnjaka je stavio veto na njegove zakone
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je u junu ove godine veto na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u tom entitetu koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS-a. I nije tačno ono što je danas u izjavi nakon ročišta u Sudu BiH govorio predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji neistinom pokušava sebi stvoriti alibi za poteze zbog kojih mu se i sudi. 
16.10.2023. u 17:35
get url
text

VEZANI TEKST - Klub Bošnjaka povukao veto na zakone koje je poništio visoki predstavnik

Ovo je za Faktor rekao Alija Tabaković, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a. 

- Mi smo pokrenuli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i stavili veto, ali je visoki prdestavnik Christian Schmidt prije na dan donio zakone i zbog toga smo na Klubu donijeli odkuku da obustavljamo sve aktivnosti. Ponavljam, mi smo kao Klub u zakonoskom roku to uradili, a onda donijeli Odluku o poništavanju svojih ranijih odluka u vezi sa Zakonom o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, ali i Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na području bh. entiteta RS - kaže on. 

Podsjeća i kako bi svako provođenje daljnjih aktivnosti u vezi tih zakona bio početak ulaska u krivično djelo, s obzirom na to da je visoki predstavnik izmijenio i Krivični zakon BiH.

Dodik je danas u izjavi za medije nakon ročišta kazao da je proces politički i da se "žele se obračunati s RS-om" jer je, tvrdi, poštovao Ustav RS-a koji kaže da predsjednik RS-a potpisuje ukaz.

- Ukaz koji sam potpisao na zakone koji su objavljeni prošli su proceduru NSRS-a, i Vijeća naroda RS-a. Ni bošnjački klub u Vijeću naroda nije povukao vitalni interes. I tako je došao meni na potpisivanje - kazao je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.