open-navfaktor-logo
search
Promjene naziva ulica
Tabaković: NiP je dao legitimitet srpskim opasnim namjerama u Srebrenici; NiP: Bošnjaci neće biti ugroženi
Povratnici Bošnjaci u Srebrenici su razočarani i zabrinuti, plaše se da će ih jedno jutro dočekati ulica sa nazivom ratnih zločinaca poput Ratka Mladića Draže Mihailovića ili negatora genocida, austrijskog književnika Petera Handkea, kaže za Faktor Alija Tabaković (Stranka demokratske akcije), delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. 
22.05.2023. u 14:15
get url
text

VEZANI TEKST - SDA: Tursunović sa lokalnim NiP-om formirao komisiju, uskoro u Srebrenici trg 9. januar i ulica Gorana Zekića

Podsjećamo, prošle sedmice predsjednik Skupštine Srebrenice Salko Tursunović u saradnji sa srpskim političkim partijama i rukovodstvom lokalnog Naroda i pravde formirao je komisiju za izmjenu naziva ulica u ovoj općini.

- U Srebrenici su političkim dogovorom iz 2000. godine vraćeni prijeratni nazivi ulica. Tako imamo ulicu Maršala Tita, Mihajla Bjelakovića, Reufa Selmanagića... Bila je to tada kompromisno rješenje. Šta se desilo u međuvremenu? Vlada RS-a donijela je zaključak da svaki grad, odnosno općina, na području ovog entiteta mora imati ulicu ili trg s nazivom 9. januar, što je datum kada se obilježava neustavni dan RS-a. 

Istovremeno, u ovdašnjem Savezu nezavisnih socijaldemokrata vodi se rat između načelnika Srebrenice Mladena Grujičića i predsjednika OO SNSD-a Radomira Pavlovića, između ostalog, i o tome ko će biti veći Srbin.

Tursunović, koji je izabran glasovima srpskih odbornika, formirao je komisiju koju čini sedam članova, četiri Srbina i tri Bošnjaka. Odlučuje se prostom većinom, tako da su predstavnici NiP-a Sejdalija Suljić i Admir Hasanović te Salko Nukić dali legitimitet komisiji koja ima opasne namjere - kaže Tabaković.  

Sejdalija Suljić, predsjednik Općinskog odbora NiP-a, tvrdi da se ne može desiti da bude donesena bilo koja odluka koja bi bila na štetu ili ugrozila Bošnjake u Srebrenici.

- Tek treba da donesemo pravila kojim će se rukovoditi komisija, ali mogu već sada biti kategoričan da nijedna odluka koja na bilo koji način ugrožava ili vrijeđa Bošnjake neće biti donesena. Znači, nećemo dozvoliti ni da dođe do glasanja, već ćemo ranije napustiti komisiju.

Njen prevashodni zadatak je da ubrza proces numerizacije u Srebrenici - izjavio je Suljić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.