open-navfaktor-logo
search
Klub Bošnjaka
Tabaković upozorava: U izbornoj 2024. Srbi će ići u smjenu preostalih bošnjačkih kadrova u Srebrenici
Prije nešto više od mjesec glasovima srpskih odbornika Hamdija Fejzić smijenjen je s pozicije zamjenika načelnika Općine Srebrenica.
28.12.2023. u 21:45
get url
text

VEZANI TEKST - OHR: Smjena Fejzića šalje pogrešan signal, Skupština u Srebrenici mora ispoštovati ustavne i zakonske obaveze

Na tu poziciju stigao je tako Momčilo Cvjetinović iz SDS-a, član Ratnog predsjedništva Srebrenice. Nije bilo zakonskih prepreka za ovaj potez jer su ranije promijenjeni važni članovi Statuta Općine čime je omogućeno da na pozicijama načelnika i zamjenika načelnika Srebrenice mogu biti pripadnici istog naroda.

Tako su na čelu Srebrenice Mladen Grujičić (načelnik) i Cvjetinović (zamjenik). Nekoliko dana nakon ovog imenovanja oglasio se i Ured visokog predstavnika (OHR) koji je kao pokazao neslaganje s ovom praksom u Srebrenici. I poslovičnu "zabrinutost".    

- Nismo ništa više ni očekivali od međunarodne zajednice. Samo još jedno prazno saopćenje bez ikakve snage da nešto promijeni. Nema nikakve sumnje da će u 2024. godini koja je izborna Srbi ići u smjenu preostalih bošnjačkih kadrova u Srebrenici.  

Smjena Fejzića je ništa drugo do provođenje srpskih ciljeva i politika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine kojom se nastoji na Bošnjaci budu što manje primijetni u vlasti - kaže za Faktor Alija Tabaković, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. 

VEZANI TEKST - Smjenom Fejzića Bošnjaci će za svoje probleme ići SDS-ovcu Cvjetinoviću, članu Ratnog predsjedništva Srebrenice

Iznenađen je da se predsjednik Skupštine Srebrenice Salko Tursunović ponaša kao da se ništa nije desilo.

- Tursunović je elegantno prihvatio ovu smjenu bez ikakvog uvjetovanja. Ne mora biti član SDA zamjenik načelnika, ali ovo mjesta treba pripasti Bošnjacima ako govorimo o ravnopravnosti naroda - ističe Tabaković.

Uoči obilježavanja neustavnog dana RS-a, društvenim mrežama kruže informacije da će 9. januara biti posebno "svečano" u Srebrenici.

- Navodno će širom entiteta RS biti upriličeno maršranje pripadnika MUP-a, vožnja oklopnih vozila... Samo te najave izazivaju strah kod Bošnjaka, vraćaju sjećanje na krvave godine tokom agresije na BiH i genocid u Srebrenici. 

A svi znamo da su Vojska RS-a, kao i dijelovi entitetskog MUP-a presuđeni za genocid - podsjeća Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.