open-navfaktor-logo
search
Poništio ih Schmidt
Tabaković: Vjerovatno ćemo donijeti odluku o povlačenju aktivnosti u vezi s vetom na dva zakona u RS-u
Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković potvrdio je Feni da će danas na sjednici tog kluba vjerovatno donijeti odluku o povlačenju svih aktivnosti koje su započeli kada je u pitanju veto Bošnjaka na Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, ali i na veto koji su najavili na Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na području bh. entiteta RS, s obzirom na to da je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio te zakone.
04.07.2023. u 10:45
get url
text

Tabaković navodi da bi svako provođenje daljnjih aktivnosti u vezi s tim zakonima bio početak ulaska u krivično djelo, s obzirom na to da je visoki predstavnik izmijenio i Krivični zakon BiH.

- Tako da ćemo mi zasigurno danas donijeti odluku da povlačimo sve aktivnosti kada su u pitanju dva navedena zakona - kazao je Tabaković.

Sjednica Vijeća naroda RS-a zakazana je za danas u 12 sati, a na dnevnom redu bi trebalo da se nađe razmatranje Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, u vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Trebala bi biti razmatrana i Odluka o izboru člana Komisije za žalbe, u vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Upitan šta očekuje na sjednici Vijeća naroda RS-a, Tabaković kaže da bi bilo korektno da ih kolege podrže, ali vjeruje da neće, s obzirom na to da je u dosadašnjoj praksi bilo da ono što Narodna skupština RS-a usvoji, klubovi Srba, Hrvata, ostalih i još troje Bošnjaka iz SNSD-a glasaju za takve odluke, prateći odluke NSRS-a.

- Ovdje se radi o izboru člana Odbora za žalbe. Prekršen je zakon, s obzirom na to da zakonska procedura jasno nalaže da članovi moraju biti raspoređeni iz konstitutivnih naroda. Mi smo imali jednog Bošnjaka, međutim NSRS je izabrao kandidata iz reda srpskog naroda, tako da je očito prekršen zakon - kazao je Tabaković.        

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.