open-navfaktor-logo
search
A ko bi drugi...
Tadić smijenjena, niko ni habera, samo su Čovićev HNS, Konaković i Tegeltija uznemireni
Gordana Tadić, dosadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća smijenjena. Tadić je već neko vrijeme na izlaznim vratima ureda glavne tužiteljice, pa današnja odluka nije ni izazvala interesovanje, osim kad su u pitanju šef Naroda i pravde i kantonalni zastupnik u Sarajevu Elmedin Konaković te Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a i sadašnji savjetnik Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH. 
20.10.2021. u 16:46
get url
text

Spominjao je Konaković danas SDA u kontekstu smjene Gordane Tadić. Bilo bi čudno da nije. 

Sada nakon smjene Gordane Tadić, kaže Konaković, "prema SDA analogiji, može se očekivati hapšenje Milorada Dodika". Prema Konakovićevom mišljenu, problem s Tadić je očito bio samo i isključivo neprocesuiranje Milorada Dodika, iako cijela javnost zna i niz drugih razloga zbog kojih je Tadić trebala u najmanju ruku biti smijenjena, ako ne i u potpunosti završiti karijeru u Tužilaštvu BiH. Dodik je samo jedan u nizu njenih propusta.

VEZANI TEKST - Gordana Tadić smijenjena sa funkcije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Iako je rijetko ko uočio bilo kakve dobre poteze Tadić, Konaković i takvo što vidi. Tvrdi da ih je imala, a u to ubraja i slučaj "Memić". Koliko je slučaj "Memić" dobro odrađen posao Tužilaštva BiH u cilju da se zaista otkrije šta se desilo kobne noći kada je Dženan Memić zadobio teške povrede, a koliko je to još jedna predstava pravosudnih institucija sa drugačijim ciljevima i pozadinom, tek će se vidjeti. Uostalom, ukoliko Tužilatvo BiH postupa u skladu sa zakonom i u istinskoj namjeri da se sankcioniraju eventualno odgovorni u slučaju "Memić", onda je potpuno nebitno ko je glavni tužilac. 

Milan Tegeltija, koji je podnio ostavku u VSTV-u, tačnije najuren iz VSTV-a nakon niza skandala i više nego očitih razloga, danas se između ostalog bavio "legitim predstavljanjem" i prebrojavao krvna zrnca članovima Vijeća.

- Šest Bošnjaka je smijenilo Gordanu Tadić, bez ijednog glasa iz Republike Srpske, bez ijednog srpskog ili hrvatskog glasa, sem jednog prikrivenog bošnjačkog glasa iza Sarajeva koji se manipulativno deklariše hrvatskim kao i Željko Komšić. To sve govori o VSTV-u i ovoj odluci - napisao je Tegeltija na Twitteru, gdje i inače piskara ili svira, što dođe na isto. 

To sve govori o ovoj odluci, nastavio je Tegeltija obrazlagati za agenciju Srna.

VEZANI TEKST - Bivši NiP-ov ministar Admir Katica vratio se da radi kod Milana Tegeltije

- VSTV je institucija jednog naroda - bošnjačkog, jednog entiteta - Federacije BiH i jedne političke partije - SDA. Ovaj razvoj događaja je nažalost očekivan od trenutka kada je SDA preuzela kontrolu nad VSTS-om - istakao je Tegeltija.

Time valjda potvrđuje da je VSTV bio SNSD-ov dok je on bio predsjednik. Baš kao što je Admir Katica, sadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, sada Konakovićev, a bio je i Tegeltijin dok je on "žario i palio" pravosuđem. Šetao se taj više puta od Konakovića do Tegeltije. Sve je tako jednostavno objasniti kad se primjeni Tegeltijina ili Konakovićeva logika, svejedno je. 

Oglasila se i nevladina organizacija Dragana Čovića Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH. Oni su, očekivano, osudili odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine kojom je potvrđena odluka o smjeni Gordane Tadić.

- Nasilna smjena državne tužiteljice Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila je slom trećeg stuba vlasti u Bosni i Hercegovini - interpretacija je iz HNS-a, koji dodaje da je smjenom Tadić "BiH gurnuta u neizvjesno stanje".

Tadić je, da ne bude zabune, zvanično smijenjena zbog niza razloga, gdje joj u disciplinskom postupku utvrđena odgovornost. 

Disciplinskom tužbom, podnesenom u aprilu ove godine, Tadić se teretila za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

VEZANI TEKST - Ko će biti vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH nakon smjene Gordane Tadić?

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od septembra 2016. godine, nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je na konferenciji za medije obrazložio odluku Vijeća, a obrazložio je i kako će biti izabran vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, što možete pogledati u videu ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.