open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Tajna službena putovanja tužioca Gorana Salihovića
Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, prvi svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao kako je optuženi mogao da ide na tajna putovanja, te da je pravdao svoje naloge.
14.02.2020. u 12:37
get url
text

Božo Mihajlović, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rekao je kako je godinu prije imenovanja Gorana Salihovića postao zamjenik glavnog tužioca.

- Goran je naslijedio rad od vremena Barašina, s tim što su u prvoj i drugoj godini izvršene izmjene pravilnika, te je povećan broj tužilaca i stručnih suradnika - kazao je Mihajlović.

On je rekao da lično nije koristio troškove reprezentacije, pa se nije upoznavao ni sa pravilnikom u vezi s reprezentacijom.

Mihajlović je naveo da je on lično išao na službene puteve čiji su se troškovi pravdali putem Sekretarijata i službi koje obrađuju putne naloge, a da je glavni tužilac mogao ići na tajna službena putovanja.

- Znam da je dogovoreno da se putovanja glavnog tužioca mogu tretirati tajno i to vrijeme polaska, ruta, mjesto odlaska - pojasnio je Mihajlović, dodavši kako je i glavni tužilac pravdao svoje naloge.

Mihajlović je svjedočio na suđenju Salihoviću, koji se tereti da je, obnašajući funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH od početka februara 2013. do 28. septembra 2016. godine, iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.103 konvertibilne marke (KM).

Boži Mihajloviću se pred Državnim sudom sudi za nesavjestan rad u službi. Optužnica ga tereti da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, u iznosu višem od 100.000 KM.

Na ovom ročištu je svjedočila i Elma Šabota, stručna saradnica koja je od aprila 2013. godine radila u Kabinetu glavnog tužioca.

Kako je navela Šabota, troškovi reprezentacije su se mogli koristiti u Kabinetu prilikom dolaska gostiju.

- Kolega iz kafeterije je svaki dan dostavljao ispunjeni blokić sa troškovima i on se na kraju mjeseca dostavljao u finansije - kazala je Šabota, dodavši kako joj ograničenja za troškove reprezentacije nisu poznata.

Na pitanje optuženog Salihovića zbog čega su određena putovanja označavana kao tajna, svjedokinja je odgovorila da je to rađeno "zbog sigurnosti".

Irisa Ćevra, treća svjedokinja, od 2010. godine radila je kao stručna savjetnica u oblasti procesuiranja ratnih zločina u Tužilaštvu BiH i, kako je rekla, svakodnevno je sarađivala s Kabinetom glavnog tužioca.

Prema njoj, po dolasku Salihovića na mjesto glavnog tužioca, "sistem rada je postao više centralizovan", odnosno sve što je dolazilo u Tužilaštvo moralo je proći kroz Kabinet glavnog tužioca.

Na pitanje Salihovića u vezi s povećanjem budžeta, svjedokinja je kazala kako se budžet zaista povećao, ali nije bio praćen planiranjem.

Odbrana optuženog nije imala pitanja, te je najavila pozivanje ovih svjedoka kao svojih kada za to dođe vrijeme.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. mart.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.