open-navfaktor-logo
search
Ko će kome...
Tarik Kapetanović, blizak prijatelj zastupnika Damira Marjanovića, dobio ugovor u Sarajevogasu
U Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Sarajevogas d.o.o Sarajevo od petog januara do danas tri su osobe zasnovale radni odnos, a primljena je jedna osoba po ugovoru o djelu.
26.05.2021. u 13:07
get url
text

Potvrđeno je to za Faktor iz ovog sarajevskog preduzeća.

Naime, za vršioca dužnosti direktora preduzeća imenovan je Edis Baković, dok su Minela Bučan i Adnan Đugum imenovani za vršioce dužnosti izvršnih direktora preduzeća. Đugum je v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove, a Bučan v. d. izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove.

S druge strane, ugovor o djelu zasnovao je Tarik Kapetanović, blizak prijatelj zastupnika u Skupštini KS Damira Marjanovića.

- U periodu od 5. januara do danas nije bilo prijema radnika na određeno ili neodređeno vrijeme, a angažovano je jedno lice po osnovu ugovora o djelu, a na osnovu prethodne saglasnosti Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Ugovor o djelu je zaključen sa Tarikom Kapetanovićem, a na osnovu prethodne saglasnosti Ministarstva – naveli su iz Sarajevogasa.

Na pitanje koje poslove Kapetanović obavlja u skladu sa zaključenim ugovorom, iz Sarajevogasa odgovaraju:

- Poslovi koje je izvršilac posla na osnovu zaključenog ugovora o djelu dužan izvršiti jesu poslovi analize i prikupljanja podataka o legislativi u BiH i Direktivi 2009/73/EC, što uključuje analizu i prikupljanje podataka o razdvajanju djelatnosti na tržištu prirodnog gasa, ulozi i strukturi dozvola, regulaciji cijene mrežarine i o tarifama za distribuciju gasa i snabdijevanje.

Kapetanović je dok je Marjanović bio ministar obrazovanja i nauke u KS bio angažiran kao PR.

Marjanović je 2014. godine na društvenim mrežama pojašnjavao javnosti kako je Kapetanović angažiran u kabinetu ministra kazavši kako je on bio zadužen za odnose sa medijima i kreiranje izgleda nove web stranice.

Damir Marjanović pojašnjavao prijem Tarika Kapetanovića u svoj kabinet

Istakao je te 2014. Marjanović kako je i njegovim odlaskom iz Ministarstva i angažman Tarika Kapetanovića prestao.

VEZANI TEKST - Skoro milion KM za ugovore o djelu: Kako su ministri "šestorke" namicali novac stranačkim kolegama

S obzirom na to da su bliski prijatelji, da se već duže vrijeme savjetuju i pomažu, postavlja se pitanje da li je Marjanović iskazao potrebu da Kapetanović dobije angažman u Sarajevogasu ili je ova firma imala potrebu da potpiše ugovor sa Kapetanovićem. 

Marjanoviću je ova Vlada dala poprilično odriješene ruke za imenovanje ministara, te rukovodilaca ustanova ili članova upravnih i nadzornih odbora ili zapošljavanje. U zamjenu za podršku Vladi u Skupštini KS. 

Marjanović je Meliku Husić-Mehmedović predožio za ministricu nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, a Marjanović je i Ivanu Marić "kandidovao" za v. d. predsjednice Nadzornog odbora JU Kamerni teatar 55. 

Prijem radnika po ugovoru o djelu je odlična prilika za izdvajanje novca sebi bliskim ljudima jer za to nije potreban konkurs, nema posebno propisanih uvjeta koje osoba mora da ispunjava. 

Podsjećamo, Fortina Vlada je u prethodnom mandatu na ugovore o djelu sebi bliskim kadrovima isplatila blizu milion maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.