open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Tegeltija na pismo gradonačelnika Dubrovnika o aerodromu u Trebinju uzvratio Trgovskom gorom
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija dobio je pismo gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića u kojem on traži obustavu aktivnosti na projektu izgradnje aerodroma u Trebinju. 
02.04.2022. u 13:25
get url
text

VEZANI TEKST - Gradonačelnik Dubrovnika pisao Tegeltiji zbog aerodroma u Trebinju, traži obustavu

Franković se u pismu upućenom Tegeltiji i Vijeću ministara BiH osvrnuo na Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica i Protokol o strateškoj procjeni okoliša.

Komentirajući dopis, Tegeltija se zahvalio gradonačelniku Dubrovnika na podsjećanju na potpisani Sporazum prekogranične saradnje između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji je, kako je istakao, posebno važan za građane Bosne i Hercegovine kada je riječ o izgradnji odlagališta radioaktivnog otapada u Tgrovskoj gori, a koja ni malo ne doprinosi unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je za agenciju Srna naglasio da izbor lokacije za odlagalište u najmanju ruku poteže ne samo ekološki značajno pitanje, nego i pitanje ugrožavanja zdravlja građana koji naseljavaju ovu regiju.

- Vijeće ministara i ja kao predsjedavajući od početka svog mandata opredijeljeni smo da, u skladu sa svojim nadležnostima, zajedno sa vladama entiteta radimo na unapređenju privrednog ambijenata oba entiteta, ali i za jačanje regionalne saradnje - rekao je Tegeltija.

VEZANI TEKST - Agencija objasnila: Zašto je sve sporna gradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Iskazao je spremnost za razgovor s Vladom Hrvatske i drugim zemljama regiona o svim otvorenim pitanjima koja postoje, kao i o svim oblicima saradnje koja su od značaja za sve građane.

- Radujem se uspjehu i napretku svake zemlje koja radi za dobrobit svojih građana. Posebno se radujem uspjesima naših susjeda, jer njihov napredak znači napredak i za nas u Bosni i Hercegovini. Ne razumijem zašto se gradonačelnik Dubrovnika ne raduje izgradnji aerodroma u Trebinju, s obzirom na ekonomski značaj koji njegova izgradnja ima ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu - dodao je Tegeltija.

Reakcija gradonačelnika Dubrovnika je uslijedila nakon što je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici 30. marta utvrdilo prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta izgradnje aerodroma Trebinje između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.