open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Tegeltija: Neprihvatljivo da se zbog jedne tačke dnevnog reda ne razmatra preko 100 ostalih tačaka
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da zakon o budžetu Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, danas nije ušao na dnevni red sjednice jer nisu ispunjeni potrebni uvjeti za usvajanje i ocijenio da jedna tačka ne bi trebalo da bude razlog da se ne održi sjednica Vijeća ministara.
24.11.2022. u 19:09
get url
text

Zoran Tegeltija je rekao da sjednica Vijeća ministara nije održana jer nije usvojen predloženi dnevni red, zato što su protiv predloženog dnevnog reda glasali ministri iz reda hrvatskog naroda.

- Naknadnom izjavom ministra finansija u Vijeću ministara Vjekoslava Bevande vidjeli smo da su oni glasali protiv dnevnog reda današnje sjednice jer se na njemu nije našao zakon o budžetu BiH za 2023. godinu - naveo je Tegeltija, prenosi RTRS

On je rekao da je neprihvatljivo da se zbog jedne tačke dnevnog reda ne razmatra preko 100 ostalih tačaka.

- Nikada se to do sada nije dešavalo na takav način, pogotovo jer se i ovaj dnevni red utvrđivao na identičan način kao i za sve dosadaše sjednice - rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je sjednici Vijeća ministara prethodila sjednica Kolegija, na kojoj su usaglašene sve tačke koje su bile na dnevnom redu.

- O nekim tačkama smo glasali, neke su dobile podršku da uđu u dnevni red, a neke nisu. Zaista zbog toga što jedna tačka bilo kog ministra nije ušla u dnevni red današnje sjednice, ne bi trebalo da bude razlog da se ne održi sjednica Vijeća ministara - naglasio je Tegeltija.

On je obrazložio da se ta tačka nije našla na dnevom redu zato što tako pripremljen dokument, kakav je Zakon o budžetu BiH za 2023. godinu, ne ispunjava potrebne uvjete za usvajanje, jer Fiskalno vijeće BiH nije usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2023-2025. godina.

- Bez usvajanja pomenutog globalnog fiskalnog okvira nije moguće utvrditi drugačiji nivo raspodjele sredstava sa Јedinstvenog računa UIO, jer budžet institucija BiH zahtijeva više od 200 miliona KM dodatnih sredstava sa računa UIO u odnosu na ono što imamo u 2022. godini - rekao je Tegeltija.

Da je prihvaćen taj dokument, on je rekao da budžet ne bi imao izvor finansiranja.

- Budžet se gotovo u cijelosti finansira sa Јedinstvenog računa UIO i takav nedostatak sredstava nije moguće nadomjestiti na bilo koji drugi način - naglasio je Tegeltija.

On je rekao da podržava svaki dogovor koji će se postići u BiH da se usvoji globalni fiskalni okvir i nakon toga, naravno, da se pristupi usvajanju budžeta za 2023. godinu.

- Smatram da je današnje neusvajanje dnevnog reda samo sporadični incident koji se desio iz, možda, našeg nesnalaženja, i zbog toga sam zakazao novu sjednicu Vijeća ministara sa dnevnim redom koji smo usaglasli za ponedjeljak, 28. novembar - rekao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.