open-navfaktor-logo
search
Nova afera
TIBiH: Duboka kriza u pravosuđu može se izliječiti jedino rasformiranjem trenutnog saziva VSTV-a
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) poziva međunarodne aktere da osiguraju mehanizme i sredstva za radikalni reformski zaokret u pravosuđu.
27.11.2020. u 12:34
get url
text

- Najnovija afera u kojoj predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTV-a dodatno će narušiti povjerenje građana jer ovi navodi neće biti istraženi. Disciplinske komisije, sastavljene od članova VSTV-a, ranije su zauzele stav da predsjednik VSTV-a ne može snositi disciplinsku odgovornost jer radnje preduzima u svojstvu predsjednika Vijeća, a ne sudije. Nekažnjivost dovodi do toga da se ponavljaju primjeri neprimjerenog ponašanja - navode iz TIBiH.

Dodaju da su oni krajem 2017. godine, prije nego što je osoba koja se pominje u snimku imenovana na mjesto stručne saradnice u Okružnom privrednom sudu, primili prijavu da je konkurs farsa i da će ova osoba biti imenovana zbog svojih porodičnih veza sa članicom VSTV-a.

VEZANI TEKST - Poslušajte kako Tegeltija obećava posao u pravosuđu za sestru članice VSTV-a 

- Okružni privredni sud u Banjoj Luci je odbijao dostaviti informacije o konkursnoj proceduri, te ih je dostavio poslije više od dvije godine i dvije sudske presude u koristi TIBiH. Dokumentacija je pokazala da je izabrana kandidatkinja zaista bila najbolja na pismenom testiranju, ali se u prijavi, u kojoj je najavljeno njeno imenovanje, isticalo da je pismeno testiranje najveći koruptivni rizik. I da će to biti razlog što će mnogi protivkandidati odustati od procedure, kao što je i bio slučaj - kažu u TIBiH.

Dodaju da su posljednji nalazi Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Američke agencije za međunarodni razvoj i saradnju (USAID), ali i raniji izvještaji Evropske komisije i domaćih nevladinih organizacija jedinstveni u ocjeni da se stanje u pravosuđu rapidno pogoršava.

- Prema izvještaju OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, samo jedna optužnica je podignuta u predmetima visoke korupcije u 2019. godini, dok USAID zaključuje da su sami tužioci i sudije dali negativnu ocjenu svom radu u domeni borbe protiv korupcije.  Prema nalazima iz percepcije javnosti o pravosuđu, koji su predstavljeni na debati Delegacije Evropske Unije u BiH "Pravo na pravdu", dvije trećine građana nema povjerenje u ovu granu vlasti. Dok su objektivni nalazi i percepcija javnosti u stalnoj silaznoj putanji, administrativni podaci pokazuju rast broja zaposlenih u sudovima i tužilaštvima u posljednjih pet godina, kao i rast sudskih i tužilačkih budžeta za čak 24 posto i 39 posto - navode iz TIBiH.

VEZANI TEKST - Disciplinski tužilac zaprimio prijavu, Tegeltija i Buha negiraju odgovornost nakon snimka o imenovanju 

Trenutni zakonodavni i institucionalni okvir, kako naglašavaju, nije u stanju osigurati integritet i nužne reformske procese.

- VSTV je dio problema, a ne rješenje. Izmjene i dopune zakona o ovom regulatornom organu neće promijeniti "sindrom nekažnjivosti" počinilaca visoke korupcije o kojem izvještava OSCE, ili iskorijeniti korupciju u imenovanju sudija i tužilaca. Pravosuđe se nalazi u dubokoj krizi koja se jedino može izliječiti radikalnim reformskim zahvatima kao što su rasformiranje trenutnog saziva VSTV-a, uvođenje vetting procedura ili reevalucije svih sudija i tužilaca po ugledu na Albaniju, i donošenje seta novih propisa koji će osigurati integritet i odgovornost - smatraju u TIBiH.

Pozivaju međunarodne i domaće aktere da definišu nove mehanizme koji će osigurati integritet i odgovornost u pravosuđu.

- Bosni i Hecegovini je neophodna podrška međunarodnih stručnjaka i partnera, kao i domaćih stručnjaka koji nisu dio pravosudne zajednice nekoliko godina unazad, ali i uspostavljanje privremenog regulatora u sektoru pravosuđa koji će zamijeniti aktuelni saziv VSTV-a koji je izgubio svaki kredibilitet - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.