open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Sanja"
Disciplinski tužilac zaprimio prijavu, Tegeltija i Buha negiraju odgovornost nakon snimka o imenovanju
Ured disciplinskog tužioca zaprimio je prijavu protiv Milana Tegeltije, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nakon što je portal Istraga objavio snimak razgovora o imenovanju na pravosudnu funkciju.
26.11.2020. u 15:59
get url
text

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Tegeltija potvrdio je za BIRN BiH da je razgovarao s bivšom članicom ovog Vijeća o konkurisanju njene sestre na poziciju u sudu nakon što je objavljen snimak razgovora njih dvoje, samo nekoliko dana poslije objave izvještaja Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u kojem se kritikuju nedostatak odgovornosti i upitna imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su za BIRN BiH potvrdili da je zaprimljenja prijava protiv nosioca pravosudne funkcije, te da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija o postupanju Ureda. Tegeltija za BIRN BiH kaže da je razgovor s Miljanom Buhom, kojoj je mandat u Vijeću istekao u oktobru 2020. godine, vođen u drugačijem kontekstu od onoga kako je to objavio portal Istraga i da on u razgovoru ne vidi ništa sporno.

VEZANI TEKST - Poslušajte kako Tegeltija obećava posao u pravosuđu za sestru članice VSTV-a

Ovaj portal objavio je snimak razgovora za koji tvrde da u njemu učestvuju Tegeltija i Buha i u kome predsjednik VSTV-a govori o imenovanju u pravosuđu. Tegeltija u razgovoru objašnjava način za imenovanje: "Šta joj fali da se prijavi u Gradišci ili Prijedoru, pa da tamo radi godinu, kasnije ćemo je prebaciti ovamo."

Tegeltija objavu opisuje kao "smiješne pokušaje manipulacije i diskreditacije od strane novinara Avde Avdića, putem konstrukcija izvučenih iz konteksta".

- Usput rečeno, radi se o nekim nezakonitim i samim tim nevjerodostojnim i iskonstruisanim sadržajima. Osim što mogu da kažem da, koliko ja znam, gospođa Sanja Čegar (Milijanina sestra, op.a.) je još stručni saradnik na Okružnom privrednom sudu Banja Luka, a svi razgovori o eventualnom sukobu interesa člana VSTV-a Milijane Buhe, u slučaju njenog konkurisanja, vođeni su prije godinu ili dvije - kaže Tegeltija i dodaje kako je s Buhom razgovarao o pitanju sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre, što je, prema njemu, "sasvim normalno".

- Ja sam joj odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa. Kao što se može vidjeti, ponavljam, nakon godinu ili dvije od tih razgovora – Sanja Čegar je još stručni saradnik na Okružnom sudu Banja Luka, gdje je bila i kad su ti razgovori vođeni. Prema tome, u ovom slučaju je sve čisto kao suza - smatra Tegeltija.

Kako se dalje navodi, dodjeljivanje ključnih pozicija u pravosuđu kao "nagrada", ne na osnovu zasluga, šalje veoma snažnu poruku pojedinačnim sudijama i tužiocima koji još uvijek pokušavaju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u BiH. Izvještaj navodi kako se čini da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti od većeg uticaja nego rezultati.

Istraga u članku navodi kako je Tegeltija tokom razgovora upozoravao Buhu da bi od nje bilo traženo da podnese ostavku ako njena sestra konkuriše u sudu u Banjoj Luci i ako to novinari otkriju i da je bolje sačekati da Buhi istekne mandat kako ne bi bila ugrožena njena pozicija, "a Sanju ćemo rješavati", navodi se u tekstu Istrage.

Miljana Buha za BIRN BiH kaže kako smatra da se "lažno insinuira da je ona iskoristila svoju poziciju člana VSTS-a da bi izdejstvovala imenovanje za svoju sestru Sanju Čegar".

- Moja sestra je bila i još uvijek je stručni saradnik Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci. Još uvijek nigdje nije ni konkurisala, a kamoli izabrana na mjesto sudije u bilo kojem sudu. Pošto je stručni saradnik u sudu, ima prirodnu i normalnu želju da konkuriše na poziciju sudije. Svi moji razgovori s predsjednikom VSTV-a su se svodili isključivo na problem sukoba interesa, odnosno pitanje njenog konkurisanja u situaciji u kojoj sam ja član VSTV-a - kaže Buha.

Predsjednik VSTV-a joj je, kako tvrdi, u više navrata uvijek odgovarao da je to problem sa stanovišta sukoba interesa i da bi to podrazumijevalo podnošenje ostavke na mjesto člana VSTV-a.

VEZANI TEKST - Izvještaj OSCE-a: Porazni rezultati pravosuđa u procesuiranju visoke korupcije, apsurdna nekažnjivost Tegeltije

Članovi Vijeća koje je kontaktirao BIRN BiH uglavnom nisu željeli komentarisati objavljeni snimak. Goran Nezirović smatra da o tome pojedinačno svoje mišljenje ne trebaju iznositi članovi Vijeća, ali je potvrdio za BIRN BiH da o tome treba raspraviti.

- Smatram da članovi Vijeća o tome ne trebaju u javnosti iznositi svoj stav pojedinačno, već da je to slučaj za rasprave na sjednici VSTV-a. Što se mene tiče, treba zakazati vanrednu sjednicu Vijeća na kojoj bi se o tome iznosili naši stavovi - kaže Nezirović.

Misija OSCE-a u BiH nedavno je, u dijelu izvještaja o VSTV-u u kome analizira nedostatak odgovornosti i upitna imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, navela upravo primjer afere "Potkivanje", u čijem centru se prošle godine našao predsjednik ove institucije Milan Tegeltija.
Ishod disciplinskog postupka je "očigledno suprotan odredbama Zakona o VSTV-u BiH koje predviđaju preduzimanje disciplinskih mjera protiv člana Vijeća, uključujući i predsjednika, a koje sežu do suspenzije i razrješenja sa dužnosti", navedeno je u tadašnjem izvještaju Misije.

- Prema Zakonu o VSTV-u BiH, članovi Predsjedništva VSTV-a BiH oslobođeni su od disciplinske odgovornosti, te stoga i mogućnosti privremenog udaljenja od vršenja dužnosti ili prestanka mandata. Ovo tumačenje Zakona o VSTV-u BiH tako je rezultiralo de facto nekažnjivošću predsjednika VSTV-a BiH – nosioca najviše pravosudne funkcije. Ovaj apsurdan ishod signalizira toliko krajnje pogrešno tumačenje zakona da razumno izaziva sumnju da je doneseno namjerno da bi se postigao željeni rezultat. U svakom slučaju, ova odluka predstavlja nečuven napad na sudsku odgovornost - nalaz je Misije OSCE-a.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.