open-navfaktor-logo
search
Politički procesi
Tihi pregovori o prekompoziciji Vlade KS: "Trojka" otvorila bazar za tri zastupnika
"Trojka" u Skupštini Kantona Sarajevo jučer je organizovala sastanak s Damirom Marjanovićem (ZNG) te samostalnim zastupnicima Admelom Hodžić i Redžom Lemezanom. Iako se nastoji da tema sastanka ostane tajna, u javnosti se odavno već šuška o namjerama "Trojke".
25.07.2023. u 16:55
get url
text

VEZANI TEKST - Admela Hodžić napustila Stranku za BiH, koji su razlozi?

Nakon što Stranka za BiH na federalnom nivou nije ostala u koaliciji sa "Trojkom" kroz medije se povlačilo pitanje i zadržavanja na kantonalnom. Naime, iz SBiH-a se moglo čuti da potrebe za rekonstrukcijom Vlade KS nema, ali šta je s "Trojkom"?

Priča je poprimila dodatni zamah kada je zastupnica SBiH-a u Skupštini KS Admela Hodžić nedavno napustila stranku te odlučila da u daljem mandatu djeluje samostalno. Ona je zajedno s Redžom Lemezanom, koji je ranije napustio Našu stranku, formirala je klub zastupnika u kojem je još Damir Marjanović, jedini zastupnik Pokreta Za nove generacije.

Hodžić nije željela komentirati napuštanje stranke. Prije 10-ak dana navela je kako će razloge naknadno objaviti, do čega još nije došlo.

Ona je 2021. godine istupila iz SDA neposredno nakon što je to učinio i Aljoša Čampara, a sve s ciljem da se osiguraju ruke za Vladu "Trojke". Od septembra 2021. godine pa do 12. jula ove godine bila je članica Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Lemezan je napustio Našu stranku poprilično dramatično. Uz oštre kritike članova, ali i vrha.

VEZANI TEKST - Zastupnik u Skupštini KS Redžo Lemezan napustio Našu stranku

- Zarad komadića vlasti principi su izdati, istakao je, non-stop se gutaju "žabe", glasa se za osobe sa američke crne liste, a crvene linije odavno nema – naveo je Lemezan još početkom ovog mjeseca.

Nije njegovo napuštanje prošlo ni bez kritike, sada već bivših, stranačkih kolega u Skupštini:

- Ne mogu i ne želim biti u stranci u kojoj je pet profesionalnih zastupnika u Kantonu Sarajevo sa jako velikim platama, a da su se dobrovoljno odrekli kancelarije u Skupštini KS (jedini od svih parlamentarnih stranaka) u kojoj bi trebali provoditi radno vrijeme, primati građane, kordinisati aktivnosti i zaraditi platu. Ta odluka je donešena prije mog pristupanja SKS.

Isti taj Lemezan, odazvao se pak na sastanak na kojem su, između ostalog, bili članovi stranke koju je toliko kritikovao.

Detalje sastanka na naš upit nije želio komentirati, kao ni Marjanović koji je naveo da će se oglasiti nakon što se cijeli proces završi. Ipak neke informacije su procurile u javnost.

Da bi "Trojka" koja je sada spala na 17 ruku u Skupštini ponovo dobila većinu uslijedit će i prekompozicija Vlade KS i izbacivanje ministara SBiH-a iz fotelja.

Trenutni prijedlozi su da bi Admela Hodžić trebala predložiti novog ministra finansija, a Marjanovićeva stranka dobija ministarstvo za nauku.

Što se tiče Lemezana, njega bi zapalo da predloži upravu preduzeća Sarajevogas.

VEZANI TEKST - "Trojka" uputila poziv ZNG i samostalnim zastupnicima: Iz Vlade KS planiraju izbaciti SBiH?

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebalo bi pripasti NiP-u.

Da li će ovo ostati i konačni prijedlozi ostaje da se vidi obzirom da će se proces pregovaranja nastaviti.

Aktuelni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević (SBiH) kaže za Faktor kako nikakvih informacija o prekompoziciji Vlade KS nema.

- Niti učestvujemo, niti nas bilo ko zvanično obaviještava o bilo kakvim razgovorima. Ono što saznamo, saznamo iz medija – naveo je.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.